info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varför mäter du inte, plåtslagare?

Plåtslagarna kan gräva guld på jobbet, allt som krävs är tidbok och penna. Och med nya kombiackordet glimrar guldet mer än någonsin. Ändå är det försvinnande få som mäter jobben.

Fantastiska lönehöjningar väntar för de plåtslagare som skiftar från tidlön till ackord. De höjningar som sker varje år i samband med avtalsrörelsen brukar ge ett par kronor. Småpotatis i sammanhanget.
– 40 kronor timmen, så stor är skillnaden, säger Christer Härjelin, ombudsman på Byggnads.
Eftersom enbart fem procent av landets plåtslagare går på ackord så är det enorma möjliga lönebelopp som bara går upp i rök.
Om samtliga cirka 5 000 plåtslagare i landet som arbetar på något av de tre plåtavtalen jobbade hälften av sin arbetstid på ackord skulle den totala lönesumman öka med 250 miljoner kronor per år, räknat på att de går från rådande tidlönesnitt på cirka 160 kronor till ett ackordssnitt på 200.
– För dem som ligger på riktigt låg tidlön, 136,50 i timmen, finns ingen anledning att tveka.

Att så få mäter sina jobb, trots att det inte behövs några förkunskaper, har gjort Christer Härjelin irriterad, för att inte säga förbannad.
– Vi på facket och parternas gemensamma bolag, Mätningsdata, hjälper till med allt. Plåtslagarna behöver inte ens kunna ackordslistan. Det enda som behövs är att de skriver upp tiden.
På ett bostadsbygge i Umeå sliter två plåtslagare för brödfödan.
Båda är uppriktigt förvånade över att så många plåtslagare arbetar på tidlön.
– De skänker bort pengarna till arbetsgivarna helt i onödan, säger Mattias Ericson.
Båda arbetar 60 procent av sin arbetstid på ackord och tjänar på det en rejäl hacka varje år.
– Det känns alltid lika skönt när överskottet trillar in på kontot. Det är nästan roligare med många små byggen, så att det blir lite extra varje löning, säger Anders Brändström.

Men att 95 procent avstår från guldet måste väl ändå säga någonting. Vad är haken?
– Jag kan inte se någon, vi som är vana vid att mäta ser väl kanske bara möjligheter, säger Anders Brändström.
Kanske bättre att fråga kollegan, Tommy Nilbrink, som med ålderns rätt gått över till tidlön. Han står på verkstaden och tillverkar plåtar till ett bygge för kommunen.
– Både de äldsta och yngsta undviker ackordet. De äldre för att de inte orkar stressa och de yngre för att de känner att de inte behärskar yrket riktigt. Det tar många år att bli en flink plåtslagare och det krävs för att ackordet ska gå ihop.

Men den mest intressanta synpunkten handlar om plåtslagarnas yrkesstolthet.
– Det är ofta få plåtslagare på varje jobb, ofta bara en, och går då ackordet inte ihop blir det tydligt vilken plåtis som misslyckats, säger Tommy Nilbrink.
Hos Mattias Ericson och Anders Brändström på bygget är det snart klart för mätning. De håller på med de sista detaljerna på garagetak. Mattias Ericson har gjort ungefär 1 000 timmar på arbetsplatsen och han räknar med att mäta ihop till en timlön runt 200 kronor. Eftersom han på tidlön plockar ut 166 kronor ger det ett tillskott på 34 kronor. Totalt 34 000.
– Det blir en rejäl slant, så är det, säger Mattias Ericson.
Under det senaste året har han snittat kring 200 kronor per timme på ackordsjobben.
– Nu går det inte att göra alla jobb på ackord, men vi ligger nog på en ackordsnivå kring 60 procent. Det ger i runda slängar 50 000 extra per år, säger Mattias Ericson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varför mäter du inte, plåtslagare?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig