Väderskydd rasade imorse
Det blåste i Örebro under natten och morgonen, vilket ledde till att ett stort väderskydd på ett tak rasade ihop. Ingen byggnadsarbetare fanns på taket vid olyckstillfället, och ingen kom till skada. Men hela bygget har utrymts efter händelsen, och alla arbetare har fått gå hem.
Just nu pågår arbetet med att säkra upp och sedan plocka bort väderskyddet.
– Det behövs riktlinjer. Väderskydd är mycket vanligare nu än för bara 5-10 år sedan. Antalet haverier ökar, säger Arbetsmiljöverkets expert på ställningar och väderskydd, Åke Norelius, i en tidigare intervju i Byggnadsarbetaren.
Hårdare regler 1 juli
Arbetsmiljöverket kommer nu med en ny föreskrift som börjar gälla 1 juli i år. De nya reglerna är tydligare och har anpassats efter nya omständigheter i branschen. En förändring är att det blivit allt vanligare med väderskydd. Ofta är det separata entreprenörer som monterar ställning och som monterar väderskydd. Detta innebär att den ene ibland saknar kunskap om den andres konstruktion. Något som kan innebära stora risker.
Noggrannare beräkningar
– De nya föreskrifterna ställer krav på beräkningar, utifrån att man ser ställningen och väderskyddet som en och samma enhet, säger Åke Norelius, arbetsmiljöverkets projektledare för föreskriftsarbetet.