info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vad tjänar en snickare 2023? Så hög lön kan du få

Hur mycket tjänar en snickare? Var i landet har en snickare högst lön? Och hur är det med ackordet? Byggnadsarbetaren listar 5 frågor och svar.

Vad tjänar en snickare i lön 2023?
Har du koll på vilken lön du ska ha som snickare? Foto: Mostphotos

1. Hur mycket tjänar en snickare?

Enligt SCB:s senaste lönestatistik tjänar en snickare i genomsnitt 36 200 kronor i månaden. Det är ett medelvärde som inte tar hänsyn till exempelvis år i yrket.

Fackförbundet Byggnads har egen lönestatistik på timnivå. Där räknas snickare in i den så kallade TBM-gruppen – en förkortning som står för träarbetare, betongarbetare och murare. Under andra kvartalet 2023 låg snittlönen för denna grupp på 216 kronor i timmen före skatt.

Läs också Takläggare – alla utom en region över 200 kronor

2. Månadslön eller ackordslön?

I byggbranschen finns två löneformer: Tidlön och prestationslön. Tidlön kallas i dagligt tal för månadslön, alltså en fast ersättning. Prestationslönen kallas oftast för ackord. Här kopplas lönen till hur bra ditt arbetslag presterar.

Tidlönen ligger alltid en bit under ackordslönen. Under andra kvartalet 2023 låg tidlönen på 213 kronor i timmen medan ackordslönen snittade 237 kronor i timmen, enligt Byggnads siffror.

3. Vilken grundlön har en snickare?

Grundlönen för en snickare regleras av byggavtalet, alltså kollektivavtalet mellan Byggnads och Byggföretagen. Sedan den 1 maj 2023 ligger grundlönen på 181,50 kronor i timmen eller 31 581 kronor i månaden. I maj 2024 höjs detta till 188,50 kronor i timmen eller 32 799 kronor i månaden.

Vad tjänar en snickare 2023? Här får du svaret
Snickare tjänar inte bäst i byggbranschen men inte heller sämst. Foto: Marta Bartosiak

4. Är det skillnad i olika delar av Sverige?

Ja. Just nu toppar Norrbotten den nationella löneligan, både vad gäller tidlön och ackordslön. Under andra kvartalet 2023 låg tidlönen på 220 kronor i timmen och ackordslönen på 250 kronor. Även i Västerbotten tjänar snickare för tillfället mer än genomsnittet. Flera tunga industrisatsningar i norr skapar efterfrågan på arbetskraft och pressar upp lönerna.

Lägst är snickarlönerna just nu i Dalarna och Gävleborg. Där ligger tidlönen på 211 kronor i timmen och ackordslönen på 227 kronor.

5. Jämfört med andra hantverksyrken då?

Sett till lön placerar sig snickare i mitten av byggets stora yrkesgrupper. Snickare får se sig slagna av golvläggare, plattsättare och vvs-montörer.

Det svider förstås, men snickarna kan samtidigt glädjas åt att de klår bland andra maskinförare, takläggare och ställningsbyggare.

Läs allt om bygglöner – följ Cenneth Niklassons löneblogg!

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vad tjänar en snickare 2023? Så hög lön kan du få

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig