info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utredning efter dödsolycka läggs ner – ”Går inte att bevisa brott”

Det var i augusti förra året som den tragiska olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Skåne. Nu lägger åklagaren ner förundersökningen då det inte går att bevisa att någon gjort sig skyldig till brott.

Bilden är en genrebild och har ingen koppling till dödsolyckan i Sjöbo. Foto: Colourbox

Olyckan inträffade i samband med byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. Själva arbetsuppgiften var att byta ut trasig takplattor på en lada. Som hjälpmedel fanns det en skylift. Den användes men vid ett tillfälle gick mannen ut på taket. Plattorna höll inte, mannen ramlade igenom och föll åtta meter ner i ett betonggolv. Han skadades så svårt att han senare avled av sina skador.

Efter olyckan påbörjades en förundersökning om ett eventuellt arbetsmiljöbrott. En undersökning som Christer Forssman, kammaråklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål,  nu alltså lägger ner. I beslutet om att inte gå vidare till åtal skriver han att ”det inte går att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”. Han menar vidare att fortsatt utredningsarbete knappast kommer att förändra bevisläget på något avgörande sätt.

Läs också Färre fälls för dödsolyckor på jobbet än för andra brott

Enligt åklagaren går det inte att motbevisa den misstänkte byggherrens uppgifter om att hen muntligen informerat den förolyckade om att arbetet skulle utföras från skyliften. Christer Forssman skriver att ”byggherren har ett långtgående arbetsmiljöansvar men att det finns situationer där den enskildes handlande sker på ett sätt som är högst oväntat för byggherren”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utredning efter dödsolycka läggs ner – ”Går inte att bevisa brott”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig