info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nio dog i byggolyckor 2017: Fall, ras och klämolyckor

Nio personer dog i byggolyckor förra året. Fyra personer kom aldrig hem efter att de fallit på byggen. En av dem var Jan Lindblom, 65 år, som föll vid takläggning i Halltorp. Ras och klämskador ledde till andra dödsfall.

4 juli, Halltorp:
FÖLL VID TAKLÄGGNING

Betongarbetaren Jan Lindblom, 65 år, dog av skadorna efter att ha fallit drygt fem meter mellan takstolarna i samband med takläggning. Fallskydd saknades. Han skyddades delvis från fall av spontluckorna han spikade, men föll vid sidan av.
Förundersökning pågår.
Läs mer: Reportage om olyckan och om arbetskamraten som försökte rädda sin kollega: ”Ingen ska behöva dö på sitt jobb”.
*Efter olyckan: Facklig företrädare varnar andra för fallrisken.
*Hustrun: ”Vi hade så stora planer.”

3 mars, Jönköping:
FÖLL 18 METER FRÅN TAK

En 51-årig ventilationsmontör dog efter att ha fallit 18 meter på ett bygge i Jönköping. Mannen föll genom ett hål som tagits upp för ett aggregat. Över hålet låg en masonitskiva där skruvarna lossats för att aggregatet senare skulle lyftas ner. Aggregatet lyftes upp med kran och sattes på taket för att stroppas om. Under arbetet klev ventilationsmontören på den lösa luckan, som gled åt sidan. Han skadades så illa att han senare avled. Montören var anställd av en underentreprenör. Förundersökningen är nedlagd.

Läs också Därför skadas unga oftare av maskiner: "Inte konstigt att unga drabbas"

27 mars, Hudiksvall:
DOG EFTER SCHAKTRAS

En 56-årig grävmaskinist och egenföretagare dog efter att ha fått schaktmassor över sig vid grävningsarbete i Hudiksvall.
Olyckan inträffade i samband med arbeten för avlopp på en fastighet. Mannen hade gått ner i schaktet, ett par meter djupt, då en av väggarna rasade. Han täcktes nästan helt av rasmassorna och måste grävas loss.
Förundersökningen är nedlagd.

Läs mer: Dödsolyckorna 2016

8 augusti Sjöbo:
FÖLL DÅ TAKET BRAST
En 47-årig byggnadsarbetare dog efter att fallit drygt sju meter genom ett tak som brast. Mannen arbetade med att byta takplattor. Byggnadsarbetarna jobbade från en lift men av okänd anledning hade byggnadsarbetaren kommit ut på taket och fallit igenom.
Mannen var polsk medborgare och anställd av ett polskt bolag. Förundersökning pågår.

18 augusti, Arboga:
PÅKÖRD AV TÅGET

En 58-årig anläggningsarbetare dog efter att ha blivit påkörd av ett tåg. Mannen var anställd av ett gräv- och anläggningsföretag som var anlitat av Mälarenergi. Han var på platsen för att lokalisera ett kabelfel och assistera vid grävningsarbeten. Då han skulle lämna arbetsplatsen korsade han ett järnvägsspår och blev överkörd.
Förundersökningen är nedlagd.

15 September, Tyresö:
DOG EFTER FALLOLYCKA

En 58-årig byggnadsarbetare dog av sina skador efter att ha fallit flera meter från en stege. Han hölls nersövd och vårdades för sina skador men avled den 22 oktober. Mannen kommer från Polen och hade arbetat i Sverige i flera år. Han arbetade för ett litet företag som tagits in som underentreprenör vid en villarenovering.
Förundersökning pågår.

26 september, Luleå:
KLÄMDES AV VÄGGELEMENT

En 70-årig lastbilschaufför och egenföretagare dog efter att ha klämts av väggelement i samband med avlastning av väggmoduler. Arbetsplatsen var ett garagebygge. Mannen stod på flaket och styrde avlastningen med hjälp av en joystick. Han stod med ryggen mot blocken då dessa kom i rörelse och klämde honom mot flakkanten på ena sidan. Förundersökningen är nedlagd.

Läs också Utredning efter dödsolycka läggs ner – ”Går inte att bevisa brott”

5 oktober, Östersund:
KLÄMDES MELLAN BOD OCH KRANARM

En 26-årig kranbilschaufför dog efter en klämolycka i samband med att en byggbod skulle lyftas av. Han klämdes mellan baracken och kranen då han skulle koppla baracken för att lyfta av den. Inga vittnen finns till olyckan som hände på Skanskas bodupplag i Östersund. Chauffören var anställd av en underentreprenör till Skanska. Förundersökning pågår.

25 oktober, Bollnäs:
BETONGBLOCK FÖLL

En 70-årig anläggningsarbetare dog efter att ha fått ett betongblock över sig. Betongfundamentet påträffades i samband med grävningar för dränering och tilläggsisolering vid simhallen i Bollnäs. Fundamentet stod lösare än man trodde och föll över mannen då han arbetade bredvid. Han avled senare på sjukhus. Mannen var egenföretagare och anlitad av ett anläggningsföretag.
Förundersökningen är nedlagd.

Anmälda olyckor inom bygg
2012: 3 345
2013: 3 515
2014: 3 336
2015: 3 615
2016: 3 695
2017: 3 587*

* Hittills anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Siffran kommer att öka eftersom rapporteringen släpar efter.
I dessa siffror finns inte utländska arbetare med som inte ingår i det svenska socialförsäkringssystemet.
Källa: Arbetsmiljöverket


Så här gör vi kartläggningen:

Byggnadsarbetaren gör varje år en sammanställning över dödsfall i bygglyckor. Vi redovisar då dödsfall i olika typer av bygg- och anläggningsverksamhet. Också personer som inte är byggnadsarbetare ingår i statistiken om olyckan har samband med byggverksamhet. Redovisningen bygger både på tidningens egen granskning och bevakning och på Arbetsmiljöverkets statistik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nio dog i byggolyckor 2017: Fall, ras och klämolyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig