info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

I dag stannar bygget – tyst minut för döda

Genom att lägga ner verksamheten på ett tiotal byggarbetsplatser vill Trafikverket lyfta frågan om farorna på jobbet.

Här en bild på ett av Trafikverkets pågående projekt. Bygget av Förbifart Stockholm som går från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr. Foto: Anna Simonsson

Det är för sjätte året i rad som Trafikverket, i samarbete med bland annat Sveriges Byggindustrier och Hålla Nollan, arrangerar en så kallad Stand down. Syftet är att påminna om att säkerheten alltid måste sättas främst på landets byggarbetsplatser.

Det är i dag klockan 13:00 som arbetet stannar av helt i femton minuter. Det börjar med en tyst minut för att hedra arbetskamrater som omkommit eller skadats allvarlig på en byggarbetsplats under det senaste året. Totalt kommer arbetet läggas ner på ett tiotal arbetsplatser. Bland annat på spårbygget mellan Lund och Arlöv, projekt E4 genom Älandsbro och den nya sträckningen av E16 mellan Dala Järna och Vansbro.

Läs också Nytt tunnelstopp på Förbifarten

Årets tema handlar om vad varje enskild person kan göra för att öka säkerheten på den egna arbetsplatsen.

Vad vill ni med den här dagen?

– Framförallt vill vi uppmärksamma hur viktigt det är med en bra och säker arbetsmiljö. Vi vill att alla ska komma hem efter jobbet. Vi kommer även ha en tyst minut här på kontoret för att understryka hur allvarligt vi ser på arbetsmiljön. Det är ett bra sätt att öka medvetandegraden och få igång fler dialoger som rör arbetsmiljön. Inte minst med våra entreprenörer, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Hur tycker du att Trafikverkets byggarbetsplatser klarar arbetsmiljön jämfört med andra byggen?

– Jag tycker att vi klarar oss ganska väl i det stora hela även om vi inte är fläckfria. Vi har försökt ihop både med bygg- och anläggningsbranschen att vara noga med att prata om arbetsmiljön och att vi i våra avtal försöker tydliggöra vad som gäller.

Läs också Trafikverket om Lovön: "Tillräckligt säkert"

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: I dag stannar bygget – tyst minut för döda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig