info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt tunnelstopp på Förbifarten

Förbifart Stockholm hemsöks av säkerhetsproblem. Nu har Arbetsmiljöverket stoppat en annan del av bygget: tunnlarna vid Spånga respektive Vällingby.

Bristfällig säkerhet i Förbifartens tunnlar. Bilden är från tunneln i Skärholmen. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

I augusti stoppade Arbetsmiljöverket tunnelbygget på Lovön, en del av Förbifart Stockholm, på grund av stora säkerhetsbrister. Nu har verket lagt ett nytt stopp med hot om vite. Även denna gång gäller det säkerheten på Förbifart Stockholm, nu för de byggnadsarbetare som verkar i tunnlarna Johannelund (Vällingby) och Lunda (Spånga).

Det var vid en inspektion av tunnlarna i slutet av augusti som Arbetsmiljöverket upptäckte stora brister när det gäller utrymningsvägar och räddningskammare. Trafikverket måste vidta åtgärder senast den 30 september, annars stoppas arbetet. Om arbete fortsätter utföras under jord efter det datumet hotar en miljon kronor i vite.

Läs också Här är skräckbygget på Lovön

Trafikverket säger sig nu ta tag i säkerheten:

– Vi ser så klart allvarligt på det här och jag kan konstatera att vi behöver arbeta mer skyndsamt med Arbetsmiljöverkets synpunkter på utrymningsvägar vid brand, säger Johan Brantmark, projektchef för E4 Förbifart Stockholm, i ett uttalande.

Arbetsmiljöverket har stoppat tunnelbygget på Lovön vid två tillfällen i år, bland annat på grund av otydliga utrymningsvägar, för få räddningskammare och dålig kontroll av in- och utpasserande. Verket lade även då ett hot om vite på en miljon kronor om bristerna inte åtgärdas.

Trafikverket meddelar nu att det pågår ett arbete för att säkerställa att sådana hänsyn ska tas i alla kommande entreprenader.

De aktuella tunnlarna ska stå klara år 2021.

Läs också I dag stannar bygget – tyst minut för döda

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt tunnelstopp på Förbifarten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig