info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Broolyckan i Italien

Dåligt underhåll kan ha lett till jätteraset

Minst 35 personer omkom efter att en motorvägsbro i den italienska staden Genua kollapsat. Olyckan kan bero på att bron var felaktigt konstruerad eller för dåligt underhållen.

Räddningspersonal arbetar för att hitta överlevande efter katastrofen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Strax före lunchtid igår kollapsade 80 meter av Morandi-bron i italienska Genua under en hård storm. Enligt italienska medier ska minst 35 personer ha omkommit i tragedin. Fyra personer ska ha räddats ur rasmassorna och räddningstjänsten fortsätter arbetet med att söka efter överlevande.

Den över en kilometer långa betongbron byggdes redan 1960. Enligt experter som Le Figaro hänvisar till, har bron haft strukturella problem sedan den byggdes. Man har ständigt tvingats till kostsamma reparationer, för att komma till rätta med sprickor och skadad betong. Liguriens guvernör Giovanni Toti anser att underhållsarbetet har varit ”otillräckligt”.

Läs också Monteringsarbetare skadades - plattform tippade

I ett tv-uttalande lovade Italiens transportminister att reda ut varför olyckan har skett.

– Den här typen av olycka ska inte kunna hända i ett civiliserat land, sa Toti och lovade att de ansvariga ska ”få betala”, särskilt om utredningen visar att underhållet varit dåligt.

Raid Karoumi, professor i byggvetenskap på Kungliga tekniska högskolan, tror inte att olyckan berodde på det dåliga vädret. Så här säger han till SVT:

– Jag har pratat med en italiensk kollega och fått veta att det är allmänt känt att den här bron inte har underhållits på rätt. Det är möjligt att vädret kan ha bidragit, men jag tror inte att blixtnedslag har orsakat detta. Huvudorsaken måste ha varit dåligt underhåll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dåligt underhåll kan ha lett till jätteraset