info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Filmen där takläggarna riskerar livet: "Fick rysningar"

Här är filmen som ger svindel. På ett högt tak i Tyresö går två takläggare runt helt oskyddade, alldeles intill kanten.

– Jag fick rysningar, säger ett ögonvittne.

Filmen som ni ser är hämtad från ett bostadsbygge på Kryddvägen i Tyresö utanför Stockholm. Den visar hur två takläggare arbetar med en brännare på ett högt tak, där ett fall med all sannolikhet skulle leda till döden.

Läs också Dramatisk ökning av dödsfall i asbestsjukdomar

Filmen gjordes i slutet av förra veckan av en anonym åskådare, som reagerade direkt när han upptäckte faran. Takläggarna rörde sig nära kanten utan något som helst fallskydd.

– Jag fick syn på killarna och tänkte: ”Vad håller de på med?” De jobbade helt utan räcken, ingenting, säger åskådaren.

Han berättar att han har gått förbi bygget tidigare och sett att de arbetat på liknande sätt under flera dagar.

– En del har på sig själva skyddsselen, men det är inga linor kopplade till. Jag har inte sett en enda lina på taket, säger ögonvittnet, som själv har varit i byggbranschen och vet hur vindbyar kan påverka arbete på hög höjd.

– Den här dagen var det kastvindar. Det gör situationen ännu allvarligare. Även om man har bra balans så kan det komma en kraftig vind och då flyger man ju på den där höjden. Jag fick rysningar när jag såg det här.

Läs också Byggnadsarbetare dog efter fall vid balkongarbete

Byggnadsarbetaren åker ut till bygget. Vi möts av en arbetare som på ryska förklarar att han inte alls har märkt några säkerhetsproblem. Han tar oss till en arbetsledare, som säger att de gör skyddsronder och att de under den senaste tiden tagit tag i säkerheten på bygget. Samtidigt berättar arbetsledaren att man tidigare har haft problem med arbetare som slarvat med att följa vissa säkerhetsföreskrifter, som till exempel att bära hjälm.

Patrik Blomberg är affärsområdeschef på RO-gruppen, som är huvudentreprenör på bygget i Tyresö. Han berättar att man jobbar hårt med säkerheten.

– Vi har en arbetsmiljöplan som vi följer. Vi har riskanalys och gör arbetsberedningar för alla moment.

Blomberg berättar att det är en underentreprenör som utför takarbetena i Tyresö.

– I just det här fallet har vi redan en pågående utredning. Tyvärr händer saker och vi ser ju inte allt. Arbetsledarna på plats kan inte vara överallt. Sedan är det ju så när det handlar om människor: Folk kanske inte alltid lyssnar. Men nu utreder vi det här och tar ansvaret för det.

Läs också Utredning efter dödsolycka läggs ner – ”Går inte att bevisa brott”

Patrik Blomberg berättar att hans företag kommer att använda filmen i avskräckande syfte.

– Vi kommer att skicka ut filmen till alla våra underentreprenörer och säga: Det här är inte enligt våra regler. Det är nolltolerans när det gäller säkerhet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Filmen där takläggarna riskerar livet: "Fick rysningar"