info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Svartjobbsfabriken – del 7

Utbytta av Svartjobbsfabriken: "Jobbade och försvann"

Deras företag anlitade Svartjobbsfabriken. Här berättar fem arbetare om hur de blev ersatta av svartjobbarna, lurade på lönen och borttvingade från bygget.

”De tog dit tre, fyra personer för att jobba en dag och sedan försvann de. De här människorna jobbade illegalt och fick svarta löner”, säger Aslan.

Ett vanligt kriminellt upplägg inom byggbranschen är att underentreprenörer som anlitas på större byggen till att börja med har alla papper i ordning. Den första tiden får också deras byggnadsarbetare ut sin lön. Skatter och andra avgifter betalas som de ska. Men efter ett tag börjar det komma in svartarbetare som gör jobb för underentreprenören. Och i slutet av byggprocessen är det nästan bara svartjobbare kvar.

– Det är ett ganska klassiskt scenario. Det är viktigt att det ser bra ut på ytan, eftersom det ser ut som att man har seriösa anställda, men så har man det där B-laget som är svartjobbare, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Precis så här gick det till förra året, när en underentreprenör fick i uppdrag att göra monteringsjobb och betongjobb på ett stort bygge i Stockholm. Allt såg bra ut på ytan och underentreprenören hade avtalsenliga kontrakt med sina arbetare. Men i Skatteverkets utredningar ser man att underentreprenören har gjort stora inbetalningar till Genat och Glasco. De två företagen har betalat ut miljoner i oskattade löner och tillhör Svartjobbsfabriken, den stora härvan av fuskande bolag som Byggnadsarbetaren har avslöjat.

Läs alla delar i Byggnadsarbetarens stora avslöjande av Svartjobbsfabriken här

Mansur, Aslan och Giorgi anställdes för att göra monteringsjobb tillsammans för underentreprenören på storbygget. Till att börja med fungerade allt som det skulle, såväl med utrustning som arbetsledning. Men efter ett tag började arbetare lämna underentreprenören.

– Vi hörde hur andra personer bråkade med cheferna. De fick inte sina pengar och stack. Vi som just hade börjat tänkte inte mer på det, minns Aslan.

Men fler och fler anställda försvann från bygget. Samtidigt dök det upp nya arbetare utan anställningar.

– De tog dit tre, fyra personer för att jobba en dag och sedan försvann de. Sedan kom de tillbaka och jobbade en dag till – och försvann igen. Så gjorde de hela tiden. De här människorna jobbade illegalt och fick svarta löner, säger Aslan.

Mansur fyller i:

– Ja, det var flera som jobbade svart. Några från Ukraina som gjorde betongjobb hade inga dokument alls. De hade inte ens svenska samordningsnummer. Och de fick bara ut sin lön kontant, svart.

Giorgi fick nog och slutade hos underentreprenören som anlitade Svartjobbsfabriken. Han blev lurad på den största delen av sin lön.

De sa att pengarna snart skulle komma. Jag väntade och jobbade på men det kom aldrig någon lön.

Giorgi

Samtidigt som alltfler svartjobbare dök upp på bygget började problemen för de tre montörerna. Lönen betalades inte ut. Giorgi berättar att han bara fick några tusenlappar trots att han jobbat fulltid i över två månader.

– De sa att pengarna snart skulle komma. Jag väntade och jobbade på men det kom aldrig någon lön, säger Giorgi, som till slut fick nog och lämnade bygget tillsammans med Aslan och Mansur.

Aslan blev också blåst på pengar. Han säger att han ”var naiv” som jobbade vidare, trots alla tecken på att ledningen ville ersätta honom med svartarbetare. Tiden efter uppsägningen har han haft det tufft ekonomiskt. Han har hört av sig till underentreprenören upprepade gånger, kontaktat både polisen och Byggnads men inte fått ut ett öre av den uteblivna lönen.

Ett annat företag som varit underentreprenör på många stora byggen i Stockholm har anlitat svartjobbsföretaget Hedbergs Entreprenad AB, som också ingår i det nätverk som Byggnadsarbetaren har skrivit om. Förra året jobbade Arturs och Vladimirs för underentreprenören. Precis som för de andra montörerna hade duon kontrakt som verkade i sin ordning.

– Men jag började bli misstänksam när de inte ville sätta över lönepengarna direkt till våra konton. De förde över pengar till andra personer och vi fick pengar av dem, säger Vladimirs.

Han berättar att företaget sedan drog in hans lön och ville att han skulle säga upp sig självmant.

– Och då började de ta in andra personer för att jobba. De betalade dem svart.

Arturs, som också blev blåst på pengar och tvingades bort, hittade andra sprickor i den snygga fasaden med avtalsenliga kontrakt. Han upptäckte nyligen att företaget inte dragit skatt för hans lön under ett halvår.

– Jag är inte förvånad över att de anlitar svartjobbare. De kommer fortsätta att göra det tills polisen griper dem, säger han.♦

Fotnot: Byggnadsarbetarna har fingerade namn. Underentreprenörernas namn skrivs inte ut för att arbetarna inte ska kunna identifieras.

 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utbytta av Svartjobbsfabriken: "Jobbade och försvann"