info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvister om villkor vid utlåning

I Göteborg har Byggnads avdelning under hösten krävt lön enligt bemanningsavtal hos flera företag som hävdar att de är entreprenadföretag och ska följa byggavtalet. Skilda löneregler ligger bakom tvisterna.

Uthyrning av personal innebär att Byggnads och flera andra fackförbunds avtal med Almega, det så kallade bemanningsavtalet, ska gälla. Det avtalet betyder bland annat att lönen när en anställd är uthyrd ska vara den som de anställda i kundföretaget har.
Men många företag som hyr ut arbetskraft kallar sig hellre entreprenadföretag och tar uppdrag som underentreprenörer eller lånar ut arbetskraft enligt byggavtalets regler. Då kan lönen bli lägre.

Ett sådant exempel är företaget AT Bygg som levererar arbetskraft bland annat till JM i Göteborg. Där har de anställda tjänat 135 kronor i timmen medan JM:s anställda tjänar runt 165 kronor per timme. Jopipe och Trampenad är två andra exempel på företag som enligt Byggnads i Göteborg hyr ut arbetskraft men som själva hävdar att de är underentreprenörer.
Byggnads i Göteborg har tecknat bemanningsavtal med AT Bygg. Trots det pågår en lönetvist mellan facket och företaget avseende flera arbetsplatser. Byggnads menar att AT Bygg ska betala genomsnittsförtjänsten på JM i Göteborg. På måndagen, den 23 oktober träffas Byggnads och AT Bygg för en ny förhandling.
– Om de inte accepterar att följa bemanningsavtalets regler kan de bli avförda från listan över godkända underentreprenörer, säger Ingemar Rönn, ombudsman på avdelningen.

Både AT Bygg och företaget Trampenad har valt att teckna bemanningsavtal, Trampenad genom att gå med i arbetsgivarorganisationen Almega. Jopipe däremot har enligt Ingemar Rönn dragit ner på sin uthyrning i Göteborgsområdet efter tvisterna med facket.
Jopipe, Trampenad och At Bygg är alla medlemmar i Sveriges Byggindustrier (BI) och har fått stöd av BI i sina tvister med Byggnads. Roy Hansson på BI i Göteborg säger att det är en gråzon mellan de olika avtalsområdena men han har svårt att förstå att byggavtalets regler behöver leda till lägre lön.
– Om det är en underentreprenad eller utlåning av arbetskraft så kan Byggnads begära prestationslön. Det är ju bara om ingen löneöverenskommelse träffas som det kan bli aktuellt med den lön som personen och företaget kommit överens om
i anställningskontraktet, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvister om villkor vid utlåning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig