info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvist med storbyggare: ”Ska hålla i 50 år”

Det är en bostadsrättsförening i Åre som reklamerat ett byggjobb som de handlat upp av NCC. Föreningen vill att byggbolaget ska göra om och göra rätt. NCC menar att de följer avtalet.

Anders Blomqvist, ordföranden för bostadsrättsföreningen i Åre, anser att det är byggfusk som ligger bakom den havererade muren. Foto: Privat

Hela historien började i maj i år. Plötsligt uppstod ett slukhål på en tomt i Åre, något som Östersunds-Posten var först med att skriva om. Orsaken var att en flera meter hög stödmur börjat ge vika. Det ledde till att jordmassor, med hjälp av regnvatten, började spolas från den övre belägna tomten genom muren till tomten nedanför. Det är där, på den nedre tomten, som den aktuella bostadsrättsföreningen har sina lägenheter.

Läget är nu så allvarligt att kommunen lagt nyttjandeförbud på två av föreningens lägenheter. De som ligger längst ner i byggnaden och närmast muren. Rasrisken anses vara för stor.

Muren byggdes för drygt sex år sedan. Nu håller den på att rasa.

– Det går att se genom hålet rätt ner till oss. Jag tror inte att muren är byggd efter de specifikationer som var sagda från början. Jag tror de gjort ett fuskjobb för att spara pengar, säger Anders Blomqvist, ordföranden för bostadsrättsföreningen.

Muren byggdes för drygt sex år sedan vilket innebär att garantitiden, som gäller i fem år, gått ut. Samtidigt finns det något som heter ansvarstid som gäller i tio år. Även under den tiden har entreprenören en skyldighet att reparera brister om det är klarlagt att entreprenören orsakat ett byggfel. Entreprenören har dock inte någon skyldighet att undersöka orsakerna till brister under ansvarstiden. Den uppgiften ligger på byggherren.

De har bestridit vår reklamation

För att försöka skaffa bevis har bostadsrättsföreningen därför kontaktat ett företag för att genomföra en geoteknisk undersökning. De hoppas då kunna bevisa att NCC inte utfört jobbet korrekt. Den undersökningen förväntas börja inom kort.

Bostadsrättsföreningen har även, med hjälp av advokater, skickat in en reklamation till NCC.

– De har bestridit vår reklamation och säger att de följer avtal, säger Anders Blomqvist.

Själva muren är byggd av betongblock som fasats ihop med sprutbetong. Arbetet med muren har inte utförts av NCC utan av en lokal underentreprenör.

– Det finns en annan mur på en näraliggande fastighet och den är metallklädd plus att det finns kapillärbrytande material, grus, vid muren. Bakom vår mur är det bara jord. En sådan här mur ska hålla i 50 år, men vår faller ihop efter 6-7 år, suckar Anders Blomqvist.

Amelie Winberg är presschef på NCC. Hon bekräftar att de tagit emot en reklamation från bostadsrättsföreningen.

– Det har vi gjort. Nu väntar vi på att föreningen skickar in deras undersökning. Sedan får vi se vad den visar. Om det finns några brister från vår sida.

Vad som orsakat att betongmuren kollapsat ska nu klarläggas genom en geoteknisk undersökning.

Ni har redan gjort en egen besiktning på platsen, vad visade den?

– Även fast det inte var inom garantitiden tog vi ett eget initiativ och skickade dit en annan part för att undersöka muren. Vi ville snabbt undersöka om området var säkert. Resultatet visade att muren är korrekt konstruerad och byggd som den ska.

Besiktningen har gjorts av det företag som ritat och byggt muren och av markentreprenören.

Muren har bara stått på platsen i drygt sex år och redan börjat rasa samman. Innebär det inte att det rimligen är något byggfel?

– Det är möjligt, men det måste inte innebära att vi byggt muren fel. Det finns massor av andra omständigheter som spelar in. Vi har byggt den här muren och huset som står framför. Sedan finns det en annan entreprenör som byggt en mur intill som de förankrat i vår mur, något som kan ha påverkat. Om det är orsaken får den entreprenören betala. Sedan kan det vara för dåligt dränerat i backen. Något som kan ha lett till att vår mur förstörts av frostsprängningar. Det finns många olika saker som kan påverkat och det måste undersökas.

Om bostadsrättsföreningen lyckas bevisa att det är ni som gjort fel, kommer ni att åtgärda byggfelet då?

– Det kommer vi att göra. Men hur vi kommer åtgärda det vet jag inte utan det finns reglerat i våra avtal. Det kan handla om att vi bygger upp muren igen eller kompenserar ekonomiskt, avslutar Amelie Winberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvist med storbyggare: ”Ska hålla i 50 år”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig