info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trött på utsikten? Flytta hela huset

Snickaren Joakim Hedin gillade sitt hus. Men platsen kändes inte rätt. Det fick honom att ta sig an ett jätteprojekt. Här berättar han hur han gjorde.

Rätt hus, men inte riktigt rätt plats, tyckte Joakim Hedin.Sagt och gjort. Foto: Maria Hedin

1. Be om lov och läs på

Att flytta ett hus inom detaljplanerat område kräver rivningslov på den gamla platsen och bygglov på den nya platsen. Joakim kontaktade kommunen för att ha alla papper i ordning före flytten. Han kontaktade också en lokal expert på hustransporter för att få hjälp med sakkunskap och transport.

Joakim Hedins hus på väg.

2. Kolla grunden

Hustypen styr om huset går att flytta. Trä, puts och fasadsten går bra. Riktigt gamla hus kan vara svåra att flytta. Hus med krypgrund, källare eller på torpargrund går lättare att flytta än hus på platta. Ofta gjuter man en ny platta på det nya stället där huset ska stå. Joakims villa från 1979 hade torpargrund, vilket gjorde det lättare att föra in bärande järnbalkar under huset.

3. Koppla ur rör och töm vitrinskåpet

Det enda Joakim förberedde inne i huset, var att han dels tog bort innehållet i vitrinskåpet och att han tejpade igen köksluckorna. På utsidan förberedde Joakim flytten genom att bila bort en bärande vägg i mitten av huset nere i torpargrunden (1,40 i höjd), monterade bort verandan, tog ner skorstenen, monterade bort pannrummet som fanns i en lägre utbyggnad. Elektriker kopplade bort elcentralen. Joakim kopplade från avlopp. ”Vi hade turen att alla avlopp, värmeledningar och annat gick under huset, synligt, så det var lätt att koppla ur allt.”

4. Höj upp huset

Huset höjdes sedan stegvis med cirka 15 centimeter åt gången med 6 domkrafter, en i varje hörn och två på de båda långsidorna. ”Firman som vi tog hjälp av höjde upp huset cirka en meter, först pumpade de på ena sidan, sedan på andra och pallade upp med kubbar efter hand.”

5. Bered väg!

Det är egentligen bara en bro eller viadukt som kan sätta stopp för en husflytt. Övriga hinder går att hantera. Joakims hus transporterades cirka 2 kilometer. Joakim fällde träd längs vägen, han kontaktade elbolag och telebolag så att el- och teleledningar tillfälligt lyftes upp (de hängde över vägen), polisen kontaktades eftersom trafiken på en större korsande väg stängdes av tillfälligt.

6. Gör plats och kanske en källare?

Väl på plats höjdes huset 2,8 meter över den nygjutna bottenplattan med hjälp av domkrafter igen och kubbar som stöttade upp huset. Orsaken var att Joakim ville bygga en ny bottenvåning under huset. ”Jag murade upp en källare och det kändes lite speciellt att ha hela huset över mig, men man fick bara lita på att firman som skötte flytten visste vad de gjorde”. När Joakim var klar med murningen kom firman och sänkte ner huset på muren.

Hela projektet inklusive murning tog tre veckor. När man låste upp dörren för att gå in i huset var det fullt beboeligt.

Joakim Hedin

7. Koppla in rören och njut av en ny vy

Det enda som behövde åtgärdas med själva huset efter flytten var hängrännor som skadats och takpannor som åkt av, samt en del tapetskador. El, vatten och avlopp kopplades in på nytt. ”När man vaknade på morgonen hade man en helt ny utsikt, det var speciellt och tog lite tid att vänja sig”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trött på utsikten? Flytta hela huset

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig