info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tror Swexit-krav kan öka i byggbranschen: ”Inte fungerat som det var tänkt”

Parterna på arbetsmarknaden måste få mer att säga till om och EU-politiken måste ta ett steg tillbaka. ”Utvecklingen går åt fel håll”, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Foto: Anna Bredberg

Jobba var du vill inom hela EU. Det är en verklighet som många fått vänja sig vid. Inte minst byggnadsarbetare över hela Europa. Men det har gnisslat en del när det gäller den fria rörligheten mellan olika delar i unionen då regelverken skiljer sig mycket åt på arbetsmarknaden. Sverige sticker ut med den ”Svenska modellen” där parterna bestämmer.

Två som är kritiska till hur EU påverkat byggbranschen i Sverige är Byggföretagens högsta chef Catharina Elmsäter-Svärd och Byggnads ordförande Johan Lindholm. Båda tycker att politiken från EU:s sida ställt till med stora besvär.

– Jag är väldigt för de fördelar som EU egentligen borde stå för och i grunden tror jag det är bra. Men när politiken på EU-nivå går in och tar över vad som är varje lands möjlighet så blir det för klåfingrigt, säger Catharina Elmsäter-Svärd och fortsätter:

– Vi är väl en av de branscher som är mest internationaliserande. Några problem är att vi har olika skatteregler och avtal mellan länder och att vi verkligen skulle behöva få tillgång till mer data från olika myndigheter i andra länder. Vissa länder har inte ens personnummer och vi är ju i en bransch där vi vill veta på individnivå vem varje person är. Så det är problematiskt.

Läs Byggnadsarbetarens reportage: ”Swexit – och sen då?”

Johan Lindholm anser att hela processen med den fria rörligheten forcerats fram för fort.

– Våra kollektivavtal har inte fungerat som det var tänkt och det har inte blivit som vi var lovade från början. Det måste till en förändring när det gäller den fria rörligheten, det är en överlevnadsfråga.

Han menar att Swexit-frågan är högst levande ute på landets byggarbetsplatser.

– Får politiken inte ordning på de delar som sätter krokben för den svenska modellen, som minimilöner och lönetransparens, så kommer vi få en debatt om Swexit. Jag möter den frågan redan i dag på arbetsplatserna och den kommer som ett brev på posten, säger Johan Lindholm.

Även Catharina Elmsäter Svärd tror att samarbetet inom EU står inför stora utmaningar framöver.

– Jag måste tro på att det blir bättre men tyvärr kan jag nog säga att i en tid där många länder är rädda om sitt och det blir alltmer protektionistiskt så går utvecklingen snarare åt andra hållet.

Läs även:
Ställa svenskakrav på bygget? – så svarar byggbranschens mäktigaste

Vart är vi på väg? Bygghöjdarna om sin syn på branschen

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tror Swexit-krav kan öka i byggbranschen: ”Inte fungerat som det var tänkt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig