info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bökigt vid trång gjutning: "Komplext hur ställningen skulle konstrueras"

Det är komplext och otillgängligt när NCC bygger tunnlar i Stockholm. Vi tog ett snack med ställningsbyggaren Joakim som möjliggjorde en gjutning i ett trångt utrymme.

Joakim Alm byggde ställning i ovanligt trångt utrymme. Foto: Layher, privat

NCC slutför just nu ett 5-årigt projekt vid en trafikplats norr om Stockholm. För tillfället gjuts utrymningsvalv, en förbindelseled/tunnel mellan två 370 meter långa tunnlar.

Det minsta rummet var endast 2,9 x 7,9 meter i basen och 7,7 meter högt. Det gjorde utrymmet otillgängligt både när ställningen skulle uppföras och rivas.

− Vi byggde tre formställningstorn. När vi byggde den första och andra kunde vi ta in materialet men vid det sista tornet fick vi mata in materialet med kran. Vi byggde också arbetsställning inne i tornen för att betongarbetarna skulle kunna göra väggar, säger Joakim Alm, ställningsbyggare vid Åsele ställningar.

Jonas Forsling, arbetsledare, NCC

– Det var fyra bomlag högt och armerarna kunde gå mellan tornen och arbeta. Normalt sett har man ju en ställning runt om, men här kunde de gå inne i tornen.

Joakim Alm är ingen gröngöling i branschen. Han varit ställningsbyggare i 12 år. Han tyckte att ritningen var väldigt tydlig vilket gjorde att konstruktionen var lätt att bygga, trots det komplexa uppdraget.

− Det var lätt att se hur de ville att vi skulle sätta upp ställningen.

Åsele ställningar arbetade på uppdrag av Layher och monterade varje rum. De kunde använda kran till formställningstornen men under rivningen fanns det endast två små öppningar för att ta ut materialet ifrån.

Arbetsledaren Jonas Forsling ansvarar för projektet från NCC:s sida och har varit på arbetsplatsen i tre års tid.

− Det var komplext hur ställningen skulle konstrueras. Layhers system har använts för både valvform och arbetsställning i samband med armering och då med konsoler så armerarna kunde arbeta säkert och nära väggen. Alla plan har varit inplankade, med integrerade trappor, eftersom det inte fanns något utrymme utanför för trapptorn, säger Jonas Forsling, i ett pressmeddelande.

Material

System: Layher TG 60 och Layher Allround-trappor

Belastning per spira: Max 42 kN – min 20 kN

Mått: 2,90 x 7,90 x 7,70 m (bredd x längd x höjd)

Nina Christensen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bökigt vid trång gjutning: "Komplext hur ställningen skulle konstrueras"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig