info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tio månaders väntan på polisutredning

14 byggnadsarbetare exponerades i februari för asbest på en byggarbetsplats i Örebro. Men fortfarande, tio månader senare, har ingen polisutredning påbörjats. -Det är katastrof, säger Ulf Kvarnström, ombudsman på Byggnads, som gjorde polisanmälan.

Byggnadsarbetarna utsattes för asbest i samband med byggandet av hotel Plaza i Örebro. Först hade en professionell asbestrivare anlitats för jobbet, men sedan gavs uppdraget istället till polska arbetare som anlitats av byggherren Entré Hotels, som också driver bygget. Tillstånd saknades för asbestrivning och byggnadsarbetarna saknade både utbildning och kunskap om hur de skulle riva i det livsfarliga materialet. I samband med rivningen utsattes både de som rev och de som befann sig i närheten under flera dagar för asbest. När det upptäcktes stoppades jobbet av Byggnads regionala skyddsombud Ulf Kvarnström. Därefter anmälde han Entré Hotels till polisen för arbetsmiljöbrott, för ”framkallande av fara, samt grov fara för framtida allvarlig sjukdom”. Men trots att anmälan gjordes i februari, har inte mycket hänt. En åklagare är utsedd och ärendet är utlagt till polisen, men ännu har utredningen inte påbörjats. I början av denna vecka hade ännu ingen enskild polis fått hand om ärendet.

– Det här tas inte på allvar, trots att ett tydligt brott har begåtts. Arbetarna har ju utsatts för livsfara, som jag ser det är det en stor risk att de insjuknar på sikt. När jag träffar dem så skäms jag över att samhället ännu inte börjat utreda det de utsatts för, säger Ulf Kvarnström.  Rent utredningstekniskt, menar han, så vore det också bättre att förhöra de inblandade när de fortfarande är kvar i Sverige.  
När Ulf Kvarnström gjorde sin anmälan kunde han aldrig tro att ärendet skulle bli liggande så länge.
– Man trodde väl att de skulle börja utreda maximalt inom någon månad. Inte minst med tanke på närheten. Det är ju bara 20 meter mellan polishuset och hotellet.

Att ärendet dragit ut på tiden handlar om prioriteringar, enligt förundersökningsledaren, kammaråklagare Lars Duberg och Thomas Hörnfeldt, chef på polisens ekoroteln.
– Det tas upp när vi har utredningsresurser. De är naturligtvis alltid bättre att jobba med färska ärenden. Att det här dragit ut på tiden beror dels på inflödet av nya ärenden och de utredningsresurser vi har, säger Lars Duberg.
I Örebro finns tre poliser som utreder brott inom miljö, arbetsmiljö och grova jaktbrott.
Ärendet har också varit uppe på riksdagsnivå. Riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (s) har nu i höst ställt en fråga till justitieminister Beatrice Ask (m) med anledning av den långa handläggningstiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tio månaders väntan på polisutredning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig