info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
BluebeamMAN V21-22
Påstridiga metoder

Takfirma övertalade Louise att riva taket

Takläggarna rev felfritt tak – helt i onödan. Det menar paret Louise Larson Borgström och Ola Larson i Sollentuna som anser sig ha blivit lurade av ett omstritt takläggarföretag.

Ola Larson och Louise Larson Borgström upplever sig ha blivit lurade. Foto: Privat

Det var tidningen Mitt i Sollentuna som var först med att berätta historien. För ett par veckor sedan ringde telefonen hos paret Louise Larson Borgström och Ola Larson. De är pensionärer och bor i en villa i Sollentuna utanför Stockholm.

– Det var en man som ville komma och titta på taket. Jag sa nej först, men han var väldigt påstridig. Han sa att det var en gratis besiktning, så jag blev övertalad, berättar Louise Larson Borgström för Byggnadsarbetaren.

Läs också Omstridd takläggare kritiseras: "Arbetat helt utan skydd"

Redan dagen därpå ringde det på dörren.

– De gick upp på taket och sa att de hittade vitmögel och svartmögel och att det var läckage.

Några dagar senare kom tre personer och rev upp teglet och pappen.

– Sedan kom en annan från takläggarfirman och sa att taket hängde och kunde rasa in när som helst, att man måste byta takstolar. Han gick verkligen på ordentligt, säger Louise Larson Borgström.

Louise Larson Borgström tyckte att det lät akut och antog att saken måste åtgärdas. 200 600 kronor skulle jobbet kosta. Men när hon berättade för sin dotter och hennes pojkvän såg de till att stoppa allt fortsatt arbete. De insåg att det inte stod rätt till.

Läs också Här riskerar takläggarna livet – flyr in i skogen

Efteråt har en besiktningsman varit på plats och inspekterat taket.

– Han sa att taket var helt felfritt, det är lagt 2001 och skulle ha hållit i 30 år till, berättar Louise Larson Borgström.

Det var bygg- och fastighetskonsulten Olov Bergström som gjorde besiktningen.

– Det enda som behövde åtgärdas var lite vitmögel. Det är vanligt förekommande och det fixar man med en sanering. Den är beställd nu. Men annars var det i bra skick, säger han till Mitt i Sollentuna.

Nu ligger det tegel och tjärpapp på hela tomten och Louise Larson Borgström letar efter någon som kan återställa taket. Det kommer att kosta. Händelsen är polisanmäld och en advokat är inkopplad. Det kan bli en dyr historia. Det är inte säkert att de får rätt, eftersom Louise har ingått avtal med företaget.

Läs också Falsk takläggare blåste pensionärer: ”Han ingav förtroende”

– Jag brukar inte vara så lättlurad, men jag gick på det. Det känns inget vidare, men det är som det är. Vi får se vad som händer, säger Louise Larson Borgström.

Företaget heter Arga takläggaren och det är inte första gången någon upplever sig lurad av dem. På forumet Byggahus.se skriver flera i Stockholmsområdet att företaget har satt i system att lura äldre. Åkersberga och Segeltorp är två områden där de ska ha varit verksamma, bland annat genom dörrknackning.

”Min 90-årige farfar har blivit lurad av samma bolag, Arga Takläggaren. Hans tak var fint och inget fel på alls. Men han är snurrig och de övertygade honom att skriva på och började slita av taket några vardagar senare”, skriver en på forumet.

Arga takläggarens ägare Serdar Erdogan bemöter anklagelserna på telefon.

– Varför tror du på hennes version? Kunden har beställt takarbete, vi har påbörjat arbetet och sedan avslutar hon och vill inte betala. Det är vi som känner oss lurade, säger Serdar Erdogan.

Men det här är ju inte enda fallet. På forumet Bygga hus.se är det flera som är missnöjda med er.

– Våra konkurrenter har varit flitiga. Det finns information där som bara vissa före detta anställda har. De har hoppat av och startat eget, ser att det går bra för oss och vill smutskasta oss.

Men i fallet Louise då, som känner sig lurad och tycker att ni har varit påstridiga. Vad säger du om era metoder?

– För det första behövde hon inte ta emot oss, för det andra behövde hon inte skriva på avtalet. Att knacka dörr och ringa är inga nya metoder. Electrolux har knackat dörr i decennier. Och att hon påstår att hon har haft en besiktningsman där, vi har våra egna besiktningsprotokoll och taket såg verkligen inte bra ut. Det kommer vi visa i en eventuell rättegång.

Så du menar att hon har fel och att det var nödvändigt att riva taket?

– Vi tvingar inte på någon ett avtal. Hon valde att ta jobbet och då ingick det att riva taket. Jag tycker att du ska vara objektiv och se saken från båda sidor innan du skriver något. Du borde inte skriva förrän du sett hennes besiktningsprotokoll, annars är du inte objektiv, säger Serdar Erdogan.

Annons
Ejendals 640×240 V21
arrow_forward Senaste nytt