info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V39

Falsk takläggare blåste pensionärer: ”Han ingav förtroende”

Minst åtta personer lurades av den falska takläggaren. Han gjorde inga jobb, men lyckades tillskansa sig stora summor.

"Takläggaren" tog betalt men utförde aldrig några jobb. Foto: Mostphotos

Det var 2017 som mannen utgav sig för att vara takläggare på flera orter i Västra Götaland, något som Lerums tidning har uppmärksammat.

Tillvägagångssättet var att gå förbi en villa, ringa på dörren och berätta att taket hade brister. Han erbjöd sig att gå upp och kontrollera saken och påstod sig hitta skador.

Läs också Takfirma övertalade Louise att riva taket

För upp till 200 000 kronor åtog han sig att reparera felen, men först behövde han ett förskott. Flera av brottsoffren hämtade ut pengar, en betalade 85 000 kronor i kontanter. Sedan försvann mannen och kom aldrig tillbaka.

En av de drabbade ”känner sig väldigt lurad och litet arg på sig själv för att han gick på detta”, men han upplevde att gärningsmannen ”verkade vara trevlig och sympatisk och ingav förtroende”, enligt domen i Västra Götalands hovrätt.

Bedragaren döms till 300 000 kronor i skadestånd samt två års fängelse och utvisning för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri, stöld och egenmäktigt förfarande. Mannen, som uppger sig vara utbildad snickare, kommer från Norge. Efter avtjänat straff är han förbjuden att återvända till Sverige innan år 2023. Gärningsmannen uppger spelproblem och skulder som orsaker till att han begått brotten.

Totalt drabbades åtta personer av bedrägeriet. Fyra av dem betalade till mannen och de får skadestånd. De övriga fyra har begärt ersättning för kränkning, men nekats det i såväl tingsrätt som hovrätt.

Nu ska Högsta domstolen ta upp ärendet för att se om de drabbade ska få skadestånd för kränkning.

Läs också Svårare kolla skumma byggföretag

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop