info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Omstridd takläggare kritiseras: "Arbetat helt utan skydd"

Avsaknad av fallskydd, inga bodar och anklagelser om påstridiga säljmetoder. Företaget Arga Takläggaren AB får kritik för flera av sina arbetsplatser. I Skogstorp riktar Byggnads kritik mot säkerhet och arbetsvillkor.

Foto: Johan Bjurer & Mostphotos

Byggnadsarbetaren rapporterade i fredags om ett par i Sollentuna som upplevde sig lurade av företaget Arga Takläggaren.  Men företaget har problem även på andra håll.

I ett villaområde i Skogstorp, Eskilstuna, lade Arbetsmiljöverket nyligen ett omedelbart förbud mot sex arbetsplatser. De saknade helt fallskydd vid takomläggning. Nu visar det sig att dessa arbetsplatser var Arga Takläggarens.

Läs också Takfirma övertalade Louise att riva taket

I onsdags kom Byggnads regionala skyddsombud Christer Heldring dit och hittade ännu fler brister.
– Man blir beklämd över att se vilken arbetsmiljö de har, säger han.

Han konstaterade att det inte fanns några byggbodar på platsen.

– Byggnadsarbetarna saknade bodar och stod ute i kylan och fikade. Det saknades utrymmen att sitta och äta i eller möjligheter att tvätta sig. Det är helt oacceptabelt.

Han kommer nu att kontakta företaget och kräva att arbetarna ska få godtagbara personalutrymmen. I annat fall är det ett brott mot kollektivavtalet.

Christer Heldring åkte till arbetsplatsen för att själv kolla upp hur det såg ut efter att  Arbetsmiljöverkets lagt omedelbara förbud för takjobben.

Läs också Man föll fem meter från byggnadsställning – allvarligt skadad

– Det är upprörande att takläggarna arbetat helt utan takskydd med allt vad det innebär av fallrisker. När jag kom dit satte de upp gavelskydd och byggde ställning. Men jag såg också att arbetarna saknade ordentliga skyddskläder och hjälm, säger han.

Christer Heldring konstaterade även att företaget inte rapporterat till Byggnads lönegranskningssystem. Företaget har hängavtal med Byggnads Stockholm-Gotland och eftersom ingen redovisning gjorts till Byggnads om arbetstagarnas löner kommer han också att kräva att det görs.

Också på den här arbetsplatsen hade fastighetsägare, liksom i Sollentuna, utsatts för påstridiga metoder, enligt uppgifter till Christer Heldring.

– Företaget hade sagt att det var nödvändigt med takomläggning och någon dag senare bara börjat slänga ner takpannor. Dessutom reagerade jag över prisuppgifterna. Jag hörde talas om priser närmare 300 000 kronor för omläggning av tak. Enligt uppgifter jag tagit in från en van snickare skulle motsvarande jobb inte kosta mer än 220 000 kronor, inklusive skydd, ställning, personalbodar och avtalsenliga löner, säger han.

Byggnadsarbetaren har kontaktat Arga Takläggarens ägare Serdar Erdogan för att få företagets kommentarer. Han uppgav att fallskydd köpts in men vi har ännu inte fått svar på övriga frågor.

Läs också Här riskerar takläggarna livet – flyr in i skogen

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Omstridd takläggare kritiseras: "Arbetat helt utan skydd"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig