info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämmer sin arbetsgivare på 315 000 kronor

Sex rivningsarbetare i Skåne menar att de fått felaktiga löner och stämmer sin arbetsgivare till Arbetsdomstolen.

Sex rivningsarbetare vid ett större företag i Skåne anser att de fått för lite i ersättningar och lön. Foto: Mostphotos

Det gäller ett större rivningsföretag i Skåne med ett 30-tal anställda. Sex av företagets rivningsarbetare anser att de fått för lite i ersättningar och lön. Totalt handlar det om 315 000 kronor, som arbetsgivaren ska betala. Alla sex är medlemmar i Byggnads. Företaget har skrivit under att man ska följa byggavtalet.

En av rivningsarbetarna har gått miste om totalt 72 000 kronor. Dels har han enligt stämningen fått felaktiga löneutbetalningar. Dels har han inte fått någon arbetstidsförkortning.

I avtalet står det att man har rätt till ersättning motsvarande en veckas jobb om man inte fått ut arbetstidsförkortningen.

Mannen fick även för lite i semesterersättning, totalt 49 000 kronor, enligt uträkningar som LO-TCO rättsskydds jurister gjort.
Enligt byggavtalet ska man få helglön för högtider, om de infaller på en vardag. Det gäller till exempel julafton och nyårsafton. En regel som företaget har struntat i.

Byggavtalet har också skrivningar
om resekostnadsersättning för den som reser mer än 2 km enkel väg till jobbet, samt bilersättning när man använder egen bil i tjänsten.

Enligt stämningen skulle 30 kronor per mil ha utgått i detta fallet. Det har även varit trassel med sjuklönen för en av de anställda och med övertidsersättning.

Arbetsdomstolen ska nu ta ställning hur avtalet ska tolkas och om företaget följt avtalet. Arbetsgivare i byggbranschen ska ha personalliggare för alla sina anställda. Det innebär att att företaget måste kunna bevisa att antalet arbetade timmar eventuellt skulle vara något annat än vad rivningsarbetarna påstår.

Har du koll på din lön?
  • Om du blir sjuk måste arbetsgivaren betala sjuklön till dig, om du har kollektivavtal. Den är knappt 80 procent av din vanliga lön och max 1027 kr/dag de första fjorton dagarna. Sedan tar Försäkringskassan över.
  • Arbetstidsförkortning är en löneförmån som finns i byggavtalet. Det innebär att du får extra pengar eller tid som du kan plocka ut med lönen. Om företaget struntar i detta tillägg kan den anställde ha rätt till en kompensation motsvarande 40 timmars arbete.
  • Många stora högtider är inte så kallade ”röda dagar” i almanackan. Men du har ändå rätt att vara ledig med bibehållen lön på de så kallade fridagarna: jul-, nyårs-, påsk-, pingst- och midsommarafton – när de infaller på vanliga veckodagar. En del yrkesgrupper inom bygg är även lediga på nationaldagen.
  • Semesterlön betyder att du som anställd får en extra slant i lönekuvertet varje år. För alla som följer byggavtalet ligger den summan på 13 – 13,2 procent av din lön och den ska betalas ut i samband med din semester. Även företag utan avtal måste betala minst 12 procent av lönen i semesterersättning – det står i lagen.
  • Övertidsersättning ska alla ha som jobbar mer än sin ordinarie tid. Men det beror på exakt när. Vissa timmar på dygnet får du 30 procent, andra 70 och helger och nätter dubbelt så mycket per timme. Ha alltid koll på exakt hur mycket och när du jobbat – skriv upp – och kolla vad som står i just ditt avtal. Det kan snabbt bli stora belopp som det handlar om. I ett företag utan avtal måste du själv se till att övertidsersättning gäller och hur mycket den i så fall är.
Nina Christensen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämmer sin arbetsgivare på 315 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig