info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsföretag nådde förlikning – betalar en tiondel av begärt skadestånd

Byggnads stämde det polska bolaget MK Scaffolding på nästan 5 miljoner kronor. Nu har parterna enats i en förlikning.

–Det är alldeles för företagen att inte följa regelverket, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads om förlikningen mellan MK Scaffolding och Byggnads på kartongfabriken i Grums. Foto: Mostphotos, Byggnads

Under 2018 och 2019 byggde det polska bolaget MK Scaffolding ställningar vid bygget av en kartongfabrik vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums. En tid senare, i juli 2020, stämde Byggnads företaget på grund av brott mot kollektivavtalet på sex punkter, vilket Byggnadsarbetaren tidigare har skrivit om.

Enligt Byggnads hade 80 anställda jobbat totalt 7878 timmar utan att få ersättning för det. Facket krävde också ersättning för arbetstidsförkortning, helgersättning och traktamente. Skadeståndsanspråket var på 4,9 miljoner kronor.

Läs också Ny stämning vid jättebygget i Grums: "Utnyttjade"

Men i mitten av september kom parterna överens om ett förlikningsavtal, där det polska bolaget endast behöver betala 450 000 kronor. Vardera parter står för rättegångskostnader. I onsdags stadsfästes förlikningen i Arbetsdomstolen och med det menas att den aktuella tvisten inte kan tas upp på nytt.

Byggnads krävde nästan 5 miljoner i skadestånd, och får bara 450 000 kronor. Kommentar?
– Domstolen dömer inte ut några höga skadestånd, de är alltför låga. Men att nå en förlikning är ett sätt att belysa problematiken med de här bolagen, och ändå försöka säkerställa att man får någon typ av skadestånd. Men det är alldeles för lätt för företagen att inte följa regelverket, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Är ni nöjda med den här förlikningen?
– Nej, vi är aldrig nöjda och det måste till krafttag mot detta. Det visar Byggmarknadskommissions rapport, där 80 procent av de utländska företagen fuskar. Och de finns på de stora företagens arbetsplatser.

MK Scaffolding var underentreprenör till NCC på Billerud Korsnäs i Grums, där det har varit flera andra arbetsrättsliga konflikter. Bland annat har Byggnads stämt betongfirman Formbetong Anläggning på 27 miljoner kronor.

Byggnads har också stämt det slovakiska ställningföretaget KS Buildning på samma arbetsplats. Tvisten avgjordes vid en tredskodom och Byggnads fick fyra miljoner kronor i skadestånd.

Läs också Efter ställningskaoset – facket vann i domstol

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsföretag nådde förlikning – betalar en tiondel av begärt skadestånd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig