info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Saftiga smällarna för solcellsjätten: Fyra gånger 400 000 kronor

Sesol har fått hård kritik och flera förbud av Arbetsmiljöverket. Och på kort tid har bolaget åkt på flera tunga sanktionsavgifter för bristande fallskydd.

Solcellsföretaget Sesol får nya sanktionsavgifter för bristande fallskydd.
På den här pressbilden från Sesol har montörerna personlig fallskyddsutrustning. Se har det inte alltid sett ut när Arbetsmiljöverket varit på besök. (OBS, bilden är ett montage.) Foto: Sesol

I juni 2023 arbetade två anställda från solcellsbolaget Sesol på ett villatak i Hallsberg. Takets lutning var 36 grader och fallhöjden närmare 2,5 meter. Men med fallskyddet var det illa ställt. När Arbetsmiljöverket kom på besök konstaterades bland annat att fasta fallskydd saknades på gavlarna och att ställningen inte var ordentligt förankrad. 

LÄS MER: Expansivt solcellsbolag får hård kritik

Högsta möjliga avgiften

Nu slår förvaltningsrätten i Karlstad fast att Sesol ska betala 400 000 kronor i sanktionsavgift för bristerna. Det är den högsta möjliga avgiften för bristande fallskydd, som utfärdas till företag med över 500 anställda.

Skyllde på personalen

Sesol bestred avsgiftsföreläggandet och hävdade att ”arbetstagarna rapporterat att samtliga säkerhetsåtgärder varit vidtagna vid arbetet”. Men det argumentet bet inte på domstolen, som skriver att en arbetsgivare inte kan skylla på personalen ”eftersom det är bolaget som har det yttersta ansvaret för sina anställdas säkerhet”.

LÄS MER: Sesol lovade bättring – får nya förbud

Flera förbud mot Sesol

Jönköpingsbaserade Sesol startade 2019 och växte i rask takt. Men expansionen har varit kantad av problem. Solcellsbolaget har fått flera förbud och hård kritik av Arbetsmiljöverket. Dessutom har flera olyckor inträffat.

– De bryter systematiskt mot reglerna och det kommer att hända fler olyckor om de fortsätter så här, har arbetsmiljöinspektör Emil Gustafsson tidigare sagt till Byggnadsarbetaren.

LÄS MER: Solcellsjätten varslar 174 yrkesarbetare

Fyra sanktionsavgifter på kort tid

Sanktionsavgiften är inte den första som Sesol åker på. I slutet av december 2023 fastslog förvaltningsrätten dubbla avgifter på maxbeloppet, alltså totalt 800 000 kronor, för bristande fallskydd. 

I februari utfärdade Arbetsmiljöverket ytterligare en sanktionsavgift på 400 000 kronor för bristande fallskydd på en arbetsplats i Örkelljunga. Den sanktionsavgiften har ännu inte fastslagits av domstol. 

Byggnadsarbetaren har utan framgång sökt Sesol för en kommentar.   


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Fallskydd – det här gäller

Arbeten med fallrisker ska alltid riskbedömas, oavsett fallhöjd.

Om det finns risk för att falla två meter eller mer så ska det finnas en arbetsmiljöplan. I den ska det beskrivas hur fallriskerna ska åtgärdas

Vid fallrisker ska arbetsgivaren i första hand välja gemensamma fallskydds­anordningar, exempelvis räcken eller fallskyddsnät, som skyddar flera personer samtidigt.

Om det inte är möjligt ska personlig fallskyddsutrustning användas.

Källa: Arbetsmiljöverket

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Saftiga smällarna för solcellsjätten: Fyra gånger 400 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig