info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Solcellsjätte varslar 174 yrkesarbetare: "Betydande nerdragningar"

Solcellsföretaget Sesol varslar 230 anställda om uppsägning. Av dessa är 174 yrkesarbetare; solcellsmontörer och elektriker.
–Det är flera orter, där det är betydande nerdragningar och personalen halverats, säger Hans Andersson, ombudsman på Elektrikerförbundet.

Solscellsföretaget Sesol varslar 230 anställda, varav 174 yrkesarbetare Foto: Sesol pressbild

Solcellsföretaget Sesol startade i Jönköping 2019 och har vuxit snabbt. Under 2022 omsatte verksamheten cirka 1,4 miljarder kronor och 2023 nästan dubbelt så mycket.

Men nu varslar Sesol 230 anställda, vilka flera lokaltidningar, bland annat Jönköpingsposten, har rapporterat om.

174 yrkesarbetare, solcellsmontörer och elektriker, berörs av varslet, enligt uppgifter från fackförbundet Elektrikerna.  Majoriteten av varslet berör solcellsmontörer.

– Företaget har redogjort hur situationen ser ut och att det är en tydlig nedåtgående trend när det gäller solcellmontage, säger Hans Andersson, ombudsman, med koncernansvar för Sesol på Elektrikerförbundet.

Betydande nerdragningar

Sesol finns på 14 orter och har över 1000 anställda. Varslet berör yrkesarbetare på alla platser förutom Borlänge, Skövde och Uppsala. På installationsavtalet finns totalt 550 medlemmar.

Varslet berör yrkesarbetare på nästan alla orter

– Det är flera orter, där det är betydande nerdragningar och där personalen halverats, säger Hans Andersson, ombudsman på Elektrikerförbundet.

En stor nerdragning har gjorts på Sesols Kalmarkontor där 34 elektriker och solcellsmontörer, av totalt 84 anställda drabbas av varslet, uppger Barometern.  

Byggnads har ett fåtal medlemmar på Sesol över hela landet.

–Vi har inte blivit kallade till någon förhandling, så varslet berör inte våra medlemmar, säger Dennis Borglin, ombudsman på Småland-Blekinge.

”Måste anpassa vår organisation”

Byggnadsarbetaren har ställt flera frågor till Sesol om varslet. Robert Szöcs, vd på Sesol, svarar Byggnadsarbetaren via mejl, om orsaken.

”Vi måste anpassa vår organisation för att kunna behålla vår position i en föränderlig marknad och vara konkurrenskraftiga på sikt. För att bemöta de nya marknadsförutsättningarna behöver vi genomföra en nödvändig anpassning av vår organisation.”

LÄS MER: Solcellsbolaget lovade bättring –förbuden fortsätter strömma in

Byggnadsarbetaren har vid ett flertal tillfällen skrivit om dålig arbetsmiljö och faror på Sesols arbetsplatser, bland annat bristande fallskydd och allvarliga risker vid montering av solceller.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Solcellsjätte varslar 174 yrkesarbetare: "Betydande nerdragningar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig