info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickartränarens bästa råd: Så håller du dig frisk till pensionen

Lyft rätt och börja träna för att bli hållbar till pensionen. Träna styrka, rörlighet och puls. Så vill snickaren och fystränaren Johan Runbert, få byggnadsarbetare att bli starka och klara sig hela arbetslivet.

Tränaren och snickaren Johan Runbert, går igenom övningarna. Här får han träna sina yrkeskollegor. Foto: Privat

I gräset i Växjö far byggnadsarbetare runt. De kör styrke- och rörlighetsövningar och utmanas i pulshöjande träning. Det är augusti,  kretsmöte i Byggnads Växjökrets och Johan Runbert är där för att tipsa om vad man själv kan göra för att hålla sig stark och skadefri ända till pensionen.

Han är själv snickare, fystränare på elitnivå och löpcoach och driver eget företag inom träning.
Han ser ett klart behov av träning bland byggnadsarbetare.
– Det är viktigt att få fler byggnadsarbetare att träna. Många tycker att de inte behöver det eftersom man rör sig mycket i jobbet. Men det är många monotona rörelser och vi bär ju jättemycket. Då är det viktigt att vi tränar för att bli starka, rörliga och för att få en bra kondition, säger Johan Runbert.

Kan du ge några enkla råd: Hur ska man som byggnadsarbetare göra för att bli hållbar till pensionen?
– Då är det viktigt att man har rätt lyftteknik och inte bär mer än man orkar. Och inte jobbar så att man belastar kroppen fel. Sedan är det förstås viktigt att man tränar, säger Johan Runbert.

I hans träningsupplägg bland byggnadsarbetarna i Växjö ingick olika övningar och tips. Band annat fanns pulshöjande stationsövningar varvat med löpning.
– Många upplevde nog att de inte hade superbra kondition. Det blev lite aha-upplevelser att jag behöver nog ut och cykla och springa lite mer och tänka mer på hur man lyfter tunga saker, säger Johan Runbert.

Han föreslår att byggnadsarbetarna  tränar tre gånger i veckan. Styrka och rörlighet och så någon mer utmanande pulshöjande, aktivitet.

Och för den som vill börja träna tycker Johan Runbert det är viktigt
att börja försiktigt och tänka långsiktigt. Att akta sig för sträckningar och annat elände.

– Kroppen behöver utmaningar och det är så du blir starkare och mer motståndskraftig. Men du måste också börja på din egen nivå, det finns ofta en skruvad bild av träning från sociala medier och annat. Är du helt otränad kan det räcka med att börja promenera, menar Johan Runbert.

En viktig sak är att starta arbetsdagen rätt.  Det är viktigt att värma upp, att man inte bara sveper morgonkaffet och sedan tar maxlyft direkt, menar han.

Men vad ska man träna?

–  Det är viktigt att hitta någon sak som man tycker är rolig och som gör att man fortsätter. Man kan sedan med ganska små, enkla medel förbättra sin hälsa.

Johan Runbert har i efterhand fått positiv respons på träningen. Många har sagt att de vill göra detta igen och flera företag har hört av sig.

En av dem som deltog var snickaren och skyddsombudet Martin Menne som främst lockades dit av fyspassen. Han tränar padel och innebandy sporadiskt.

Lärde du dig något av träningen?

– Absolut, bland annat hade han några smågrejer man kan göra innan jobbet för att värma upp. Övningar som inte tar så lång tid.
Han gav även tips om hur man kan lyfta, det var bra att bli påmind om det.

Brukar du gå på fackliga möten?
– Nej, men den här gången var det roligt när det var träning också. Det är ett bra sätt att kombinera och ha en aktivitet vid kretsmötena. Det lockar säkert flera, som i det här fallet mig. När jag väl var där var det intressant att höra mer om pensionerna och att man måste ta tag i det själv, det blir inte mycket från det allmänna.

Snickarna Viktor Llantz och Martin Stein

Kretsmötet hade ett hållbart arbetsliv som tema och handlade alltså även om pensioner. Byggbranschen är slitsam och många orkar inte till pensionen. Pensionsfrågan  är därför stor bland byggnadsarbetare där många slits ut, skadas och tvingas att sluta jobba i förtid.

Karl Paine, ledamot i kretsstyrelsen, snickare och skyddsombud, berättade om Katalysrapporten Knegarpension och Byggnads upprop för att förändra pensionssystemet så att arbetare får bättre villkor.

Snickaren Michael Gustafsson som också är kretsordförande berättar att det annorlunda initiativet med träning var ett sätt att locka fler deltagare till kretsens möten och ett sätt att äntligen få ses och samtidigt följa covid-restriktioner.
– Det kom ett 20-tal personer och alla verkade uppskatta det, säger han.

Nästa möte ska också handla om motion. Fast då om motionsskrivande till Byggnads kongress.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickartränarens bästa råd: Så håller du dig frisk till pensionen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig