info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren odlar dyraste julkryddan: "Första året vi säljer den"

Snickaren och grävmaskinisten Petter Karlsson har en annorlunda bisyssla. På hans gård utanför Båstad i nordvästra Skåne odlar han saffranskrokus. "Jag säljer 0,25 gram för 100 kronor", berättar han.

Snickaren och grävmaskinisten Petter Karlsson där han odlar saffarnskrokus, vid jul har dock alla blommorna plockats. Fotograf: Privat Foto: Privat
Trots att det är juletider syns inga saffranslökar på Petter Karlssons åker. Skördetid för den dyra julkryddan sker i november och fram till början av december. Men för bara några veckor sedan var det fullt av blommor här– Det har tagit några år, men nu ser det ut som vi har lyckats. Det är första året vi säljer den och tanken är att vi ska bli större. I år har jag varit runt på julmarknader och sålt, säger Petter Karlsson. 

Han kan vara Sveriges enda byggnadsarbetare som odlar saffran. Kryddan odlas bara på en handfull platser i Sverige, varav tre i Skåne och en på Gotland. För trots att majoriteten av den saffran vi äter till jul kommer från Iran så är det fullt möjligt att odla det även här, i alla fall på platser där jordmånen inte är tung och klimatet allt för kallt.

Pistillerna på saffranskrokusen plockas och blir till världens dyraste krydda.

Pistillerna på saffranskrokusen plockas och blir till världens dyraste krydda. Det svåra är att hitta en plats där lökarna trivs. Jordmån och läget är några faktorer som spelar in. Lantbruket finns dock med just den här byggnadsarbetaren sen barnsben.

– Jag är uppvuxen på gård och min far är lantbrukare, säger han.

När Petter Karlsson inte är saffransbonde kör han eget som snickare och grävmaskinist, på så sätt kan han anpassa arbetet till saffransodlingen. 

– Lite mer än en månad om året är det intensivt arbete annars är det så lite jobb. Resten av året är det mest bara att hålla ogräsfritt. Sedan blir det dotterknölar hela tiden så de förökar sig själv, säger han.

Funkar det bra att kombinera jobbet som byggnadsarbetare med att odla saffran? 

– Ja alltså det beror på hur man bor, det kräver att man har lite plats. För ett gram saffran krävs det 150 blommor, säger han.

Saffran är världens dyraste krydda, det för att plockandet sker manuellt och är tidskrävande. Petter Karlssons saffran är inget undantag.

– Jag säljer 0,25 gram för 100 kronor, säger han.

Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren odlar dyraste julkryddan: "Första året vi säljer den"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig