info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skopattack, hugg i rutan och ihopbuntade tjuvar – det här gäller

Grävmaskinisten fick nog av stenkastningen och gick till angrepp. Det är inte första gången byggare sätter hårt mot hårt i pressade situationer. Experten reder ut vad som gäller.

Anders Grubb buntade ihop tjuvarna, Timmy Edström slog en asfaltsraka i vindrutan på en bil och en grävmaskin gick till angrepp mot en stenkastare. Foto: Privat/Svt/Colourbox

I fredags vid lunchtid kom ett något udda larm till polisen i Jönköping. En man hade då försökt att köra på personer med en grävmaskin på en byggarbetsplats i den lilla orten Norrahammar.

Polisen åkte till bygget och grep grävmaskinisten, en man i 65-årsåldern. Han misstänkts för dråpförsök alternativt försök till grov misshandel. Det rapporterar Jönköpings-Posten.

Läs också Tjuvarna stal fel firmabil – Anders jagade upp bovarna och band dem med buntband

Men förarens utbrott hade en förklaring. En man i 35-årsåldern polisanmäldes samtidigt eftersom han hade kastat en sten mot grävmaskinen. Stenen krossade vindrutan till förarhytten och träffade föraren i huvudet. Detta rubriceras i nuläget som grov misshandel.

Under lördagen beslutade åklagaren att anhålla grävmaskinisten.

– Brottsrubriceringen är försök till dråp. Skulle man bli träffad av en så stor maskin kan det sluta väldigt illa. Det är nog anledningen till den högre brottsmisstanken säger Tor Sevelius, vakthavande för polisen i region Öst, till Jönköpings-Posten.

Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem poängterar att han inte har tagit del av utredningen om grävmaskinisten i Jönköping, men uttalar sig generellt om situationer där nödvärn gäller.

– Lagstiftningen är hyggligt inställd till den som handlar i en nödvärnssituation. Men man ska inte bruka mer våld än nöden kräver. Att köra på någon är så klart en väldigt långtgående handling, säger han.

Läs också Slog asfaltsraka i vindrutan på fortkörare – stöttas med pengar: "Riktigt rörd"

Enligt Sven-Erik Alhem är stenkastning betydligt farligare än vad många tror.

– Det kan vara väldigt svårt att freda sig mot stenar. De kan leda till döden. Knivar och stenar kan på nära håll vara lika farligt som en pistol, säger han och hänvisar till proportionalitetsprincipen.

Den säger att man inte får göra något som ”inte är nödvändigt med hänsyn till ändamålet”.

De skrattade gott när de såg att vi hade buntat ihop dem.

Anders Grubb, kabelblåsare

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om vägarbetaren Timmy Edström, som slog en asfaltsraka i vindrutan på en bil som körde för fort.

– När jag insåg att föraren inte tänkte bromsa in så drog jag till asfaltsrakan i framrutan. Alla mina kollegor går precis bredvid trafiken. De riskerar sina liv. Då stiger pulsen, berättade Timmy Edström.

Sven-Erik Alhem förklarar att lagen tar hänsyn till att adrenalinet kan rinna till när någon ingriper.

– Lagstiftaren beaktar ofta att man kan ha svårt att besinna sig i pressade situationer, säger han.

I det här fallet hjälpte inte det. Timmy Edström dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala skadestånd till bilägaren och dennes försäkringsbolag.

En tredje byggnadsarbetare som reagerat vid brott är fiberblåsaren Anders Grubb. Med hjälp av en elektronisk körjournal jagade han ikapp tjuvarna som stulit hans firmabil. Sedan buntade han ihop dem med buntband och väntade till polisen dök upp.

Läs också En egen jurist – för 30 kronor i månaden

– Det tog nästan en timme innan polisen kom. De skrattade gott när de såg att vi hade buntat ihop dem, berättade Anders.

Sven-Erik Alhem förklarar att man har rätt att göra ett så kallat envarsgripande.

– Det innebär att man får gripa en gärningsperson som gör sig skyldig till ett brott. Det måste göras samma dag som brottet sker. Frågar är bara: Är det rekommendabelt att göra det? Det kan uppstå väldigt farliga situationer, där poliser är bättre rustade. De har utbildning, kompetens och det finns fortfarande viss respekt hos allmänheten för att de utövar sitt yrke, säger Sven-Erik Alhem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skopattack, hugg i rutan och ihopbuntade tjuvar – det här gäller

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig