info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Slog asfaltsraka i vindrutan på fortkörare – stöttas med pengar: "Riktigt rörd"

Vägarbetaren Timmy Edström slog en asfaltsraka i vindrutan på en bil som körde för fort. Resultatet: 24 000 kronor i böter – och hjältestatus hos en hel yrkeskår. – Folk har swishat som tokar, säger han.

I november jobbade Timmy Edström som arbetsledare för ett vägarbete vid E4 utanför Ljungby i Småland. Kvällstrafiken kom och med den bilar som körde på tok för fort. Timmy, som stod en bit framför sina kollegor, märkte att en bil körde extra snabbt.
– Den körde 70–80 kilometer i timmen på en 30-strecka, berättar han.

Timmy Edström försökte
uppmärksamma föraren på kollegorna som stod och arbetade lite längre fram.
– När jag insåg att hon inte tänkte bromsa in så drog jag till asfaltsrakan i framrutan. Alla mina kollegor går precis bredvid trafiken. De riskerar sina liv. Då stiger pulsen.
Föraren till bilen anmälde Timmy Edström för skadegörelse, något som SVT har rapporterat om. Domstolen kom fram till att han inte agerat i nöd, utan dömde honom för skadegörelse.
Timmy Edström dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala skadestånd till bilägaren och dennes försäkringsbolag.
– Jag fick en liten lapp på 24 000 kronor, berättar han.

Men efter att media rapporterat om händelsen har stöttande samtal och sms haglat in. Kollegor som också jobbar i vägkanten har hört av sig och hyllat Timmys agerande. Även många privatpersoner har ringt och gett sitt stöd.
– Ett tag pep det hejdlöst i telefonen, berättar Timmy, som nästan har fått hela bötesbeloppet betalt av andra via swish.
– Folk har swishat som tokar. Jag är uppe i 18 000–19 000 nu. Först undrade jag vad som hänt när jag kollade telefonen. Sedan insåg jag vad det var och då blev jag riktigt rörd. Det var nästan så att det kom en tår. Sånt här händer ju bara på film.

Läs också Skopattack, hugg i rutan och ihopbuntade tjuvar – det här gäller

LÄS MER: Skyddades bara av klen barriär på vägbygget

Vad borde man göra åt problemet med fortkörning intill vägarbeten?

– Det borde finnas en obligatorisk och enkel kurs i körkortsutbildning om vägmärken kring vägarbete. Som det är nu känner många inte till märkena. Dessutom är våra arbetsområden som frizoner för fortkörare. Det blir inga konsekvenser för dem som kör för fort.
Hur resonerar du idag om farorna med att slå en raka in i vindrutan?
– Jag hade gjort om det utan problem. Visst hade jag kunnat göra saken värre om föraren hade kört av vägen. Å andra sidan kanske det förhindrade två dödsfall.
Timmy Edström har överklagat sin dom och hans advokat Torgny Dahlberg tror att han kan få rätt i hovrätten.
– Hovrätten skull mycket väl kunna göra en annan bedömning när det gäller tolkningen av nödvärn, säger Dahlberg till SVT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Slog asfaltsraka i vindrutan på fortkörare – stöttas med pengar: "Riktigt rörd"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig