info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tjuvarna stal fel firmabil – Anders jagade upp bovarna och band dem med buntband

Tjuvarna hade målat om den stulna firmabilen, tagit bort blixtljusen och falskskyltat. Men fiberblåsaren Anders Grubb hade elektronisk körjournal och tog upp jakten.

Det var allmänheten som uppmärksammade fiberblåsaren Anders Grubb på att firmans nyinköpta minibuss blivit stulen, vilket Expressen tidigare rapporterat om. Tjuvarna hade hivat ut lasten, märkt med företagets logotyp, på ett populärt promenadstråk i Älvdalen.
– Vi har en elektronisk körjournal så jag loggade in och såg att bilen fanns åtta mil norr om Älvdalen. Jag har bekanta där som gav sig ut och spanade och det dröjde bara några minuter innan de fick napp, berättar Anders.
Då tankar bilbovarna på en bensinmack och vänder därefter tillbaka mot Älvdalen. Anders beger sig omedelbart ut på tjuvjakt.
– Jag ringer min kompanjon Sven-Olof och så ger vi oss ut för att se om vi kan möta upp det här sällskapet och få stopp på det.

LÄS MER: Allt fler inbrott i hantverksbilar

Läs också Skopattack, hugg i rutan och ihopbuntade tjuvar – det här gäller

På vägen till Älvdalen passerar den stulna firmabilen plötsligt i motsatt körfält.
– De har försökt måla om den, falskskyltat och tagit bort blixtljusen. Hade jag inte haft den elektroniska körjournalen hade jag aldrig känt igen bussen. Vi vänder och följer efter den några kilometer på bra avstånd, så de inte misstänker något, säger Anders.
Jakten blir kort. Tjuvarna parkerar i vägrenen och slår på varningsblinkers. Inne i sin egen buss har Anders och Sven-Olof ett beslut att fatta.
– Jag och Sven-Olov rådgör lite snabbt, ska vi våga gå ut? Men jag var ganska arg och ville få stopp på cirkusen, säger Anders.
När han knackar på rutan vevar tjuven ner och säger att de har tvingats stanna på grund av soppatorsk.
– ”Nä nu får du komma ut så jag får snacka med dig”, säger jag till honom då. Jag sliter ut honom och trycker upp honom mot sidan och så kommer Sven-Olov med buntband.
Tjuven får händerna bakbundna och fick vackert sitta och vänta lutad mot bussen. En kvinnlig tjuv som försöker gömma sig under en filt i passagerarsätet låses i stället in i den stulna firmabilen. Efter några minuter kommer en tredje medbrottsling ut ur skogen. Även denne kumpan blir handfängslad.
– Det tar nästan en timme innan polisen kommer. De skrattar gott när de ser att vi har buntat ihop dem med buntband, säger Anders.

LÄS MER: Så stöldsäkrar du verktygen och firmabilen

Firmabilen har han fortfarande inte fått tillbaka.
– Den tog polisen i beslag som bevisning när de grep tjuvarna.
De tre personer som Anders jagade ifatt och buntade ihop misstänks nu för stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Och önskar nog att de hade stulit en annan firmabil från en lite mindre handlingskraftig ägare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tjuvarna stal fel firmabil – Anders jagade upp bovarna och band dem med buntband

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig