info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han grep dieseltjuv och åtalas – GW vill betala böterna

Niklas band en misstänkt dieseltjuv med buntband – och åtalas för olaga frihetsberövande. Nu erbjuder sig Leif GW Persson att betala advokat och eventuella böter.

Niklas Krämer agerade inte inom lagens ramar, menar åklagaren. Kriminologen Leif GW Persson håller inte med. Foto: Albin Olsson/CC BY-SA 3.0/Mostphotos

I februari förra året grep Niklas Krämer och hans vän en misstänkt dieseltjuv på arbetsplatsen, en schaktfirma på Ekerö. De brottade ner den misstänkte, band hans armar och ben med buntband och ringde polisen.

Det skulle de inte ha gjort. Utredningen om dieselstölden lades ner. Nu åtalas istället Niklas Krämer och vännen för olaga frihetsberövande.

Läs också Tjuvarna stal fel firmabil – Anders jagade upp bovarna och band dem med buntband

Kriminologen Leif GW Persson är upprörd över beslutet.

– De gör båda det de har rätt att göra. Jag blev spontant och folkligt upprörd när jag hörde om åtalet, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Om Niklas och vännen döms kan det bli kostsamt. De kan behöva betala böter och rättegångskostnader. Leif GW Persson har därför ett generöst erbjudande till Niklas Krämer:

– Eftersom jag har mer pengar så betalar jag gärna advokat och deras eventuella böter, säger han i TV4-programmet Brottscentralen.

Niklas Krämer såg programmet när det sändes.

Läs också Skopattack, hugg i rutan och ihopbuntade tjuvar – det här gäller

– Det var fruktansvärt mäktigt – vilken push i självkänslan man fick. Det var ett kvitto på att våra enkla, sunda bondförnuft inte är helt ute och cyklar ändå, säger han till tidningen Metro.

Envarsgripande innebär att vem som helst får gripa en person som begår ett brott som kan ge fängelsestraff. Men åklagaren Urszula Grabowska har ändå väckt åtal:

– Man har rätt att gripa folk på bar gärning i en viss utsträckning. Men går det för lång tid mellan gärningen och gripandet av den man misstänker, agerar man inte längre inom lagens ramar. Då agerar man egentligen som polis, och det får man inte göra – så har jag resonerat, säger åklagaren till Metro.

I Niklas fall var det nära att han tog tjuven på bar gärning, men denne lyckades undkomma. Först morgonen därpå hände det som åtalet gäller. Niklas såg på mobilen att någon rörde sig vid den bil som den misstänkte hade lämnat kvar, och åkte dit och konfronterade mannen, uppger Metro.

Rättegången mot Niklas Krämer och hans vän väntas hållas i februari 2019.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han grep dieseltjuv och åtalas – GW vill betala böterna