info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skolan gör sig av med olycksmaskin

Kvinnerstaskolan gör sig av med den teleskoplastare som var inblandad i rasolyckan där 18-årige Charlie Storm skadades svårt. Skolan ifrågasätter vidare undervisning med maskintypen.

Den 10 oktober förra året föll en teleskoplastare på Kvinnerstaskolans elevbygge utanför Örebro. Två elever skadades då de följde med i fallet i korgen från 17 meters höjd. I Byggnadsarbetaren nr 2/2013 berättade vi om olyckan där då 18-årige Charlie Storm skadades allvarligt.
Efter olyckan ställde Arbetsmiljöverket flera krav på skolan bland annat då det gäller riskbedömningar och ökade kunskaper för dem som arbetar med lyftredskap. Man begärde också ett svar om hur skolan lever upp till detta. Skolan har nu svarat.

Ska inte användas mer

Efter olyckan togs maskinen ur bruk och nu står det klart att den inte kommer att användas mer.

Kommer ni att sälja den eller?

-Ja, svarar gymnasieenhetschef Anders Larsson.

Kommer ni att ha någon mer undervisning på den här typen av maskin?

-Det vet jag inte, säger Anders Larsson vidare.

Av svaret till Arbetsmiljöverket framgår att skolan anser att riskerna med maskintypen och dess konstruktion är för stora i utbildningssammanhang. Man därför inlett diskussioner med skolans programråd, där representanter från arbetslivet ingår. Programrådet vill dock gärna ha en utbildning på teleskoplastare eftersom det är en vanlig arbetsmaskin. Olika alternativ har därför diskuterats som att bara köra maskinen utan personlyft och att undersöka vilka andra, liknande, maskiner som finns på marknaden.

Har utrett

Arbetsmiljöverket som utrett orsaken till olyckan tror att den orsakats av en kombination av orsaker. En av de viktigaste är att maskinen kördes från hytten istället för från korgen, vilket är förbjudet vid personlyft. Orsaken är att andra säkerhetsfunktioner träder in då man står och kör i korgen. Eleverna tilläts köra från hytten, trots att läraren kände till reglerna. Eleverna har berättat att de inte visste att det var förbjudet, medan läraren sagt att han bedömde jobbet som riskfritt. En annan faktor som kan ha bidragit till olyckan är enligt verket markförhållandena, att det var svag lutning och stenar som kunde orsaka sättningar. En tredje orsak kan ha varit att bommen var uppe runt maxhöjd, 17 meter.

Står ni fast vid er teori om olycksorsaken?

-Ja, säger arbetsmiljöinspektör Marianne Tiborn.
-Vi och skolan har haft olika åsikter. Skolan menar att det kan ha varit ett tekniskt fel på maskinen, men de böjer sig för vår bedömning.
I svaret till Arbetsmiljöverket berättar skolan att man gjort flera åtgärder för att hindra att en olycka kan hända igen. Bland annat har skolan förbättrat sitt säkerhetsarbete och instruktioner till eleverna. En speciell arbetsdag har hållits för all personal om riskbedömning och systematiskt arbetsmiljöarbete, ett arbete som nu fortsätter.
Arbetsmiljöverket har också besökt skolan efter att ha fått in svaret och har nu för sin del avslutat ärendet.
Samtidigt pågår polisutredningen för att undersöka om något brott begåtts i samband med olyckan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skolan gör sig av med olycksmaskin

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig