info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Senaste köptrenden – så går det för nybyggda bostäder

Coronapandemin sänkte intresset för att köpa nyproducerade bostäder. Men i takt med allt högre lägenhetspriser har köpsuget kommit tillbaka.

Efter en försäljningsdipp av bostadsrätter under årets andra kvartal ökar nu försäljningen igen. Foto: Mostphoto

Det är Nyhetsbyrån Direkt som tagit del av siffror från bostadsajten Hemnet som visar att försäljningen av nyproducerade lägenheter nu ökar. Under det tredje kvartalet i år såldes det 14 procent fler nybyggda bostadsrätter jämfört med årets andra kvartal.

Ända sedan början av 2019 har Hemnet redovisat en stigande trend när det gäller försäljningen av nytillverkade bostadsrätter. Men under våren, i samband med Coronautbrottet, minskade intresset snabbt. Något som slog hårt mot försäljningen under det andra kvartalet.

Läs också Dystra siffror igen – här är storbolagen som varslar mest

– Man kan tänka sig att den nedgång vi såg då hängde samman med de kraftigt fallande prisförväntningarna under våren. Eftersom många som köper nyproduktion redan sitter på en bostad som ska säljas blir prisförväntningarna viktiga. Nu har prisförväntningarna återhämtat sig och så även försäljningen av nyproduktion, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Försäljningsökningen av antalet bostadsrätter ligger alltså på 14 procent jämfört mellan andra och tredje kvartalet. Den siffran gäller hela landet. I Stockholm, där Coronaeffekten varit tydligast, var uppgången 10 procent.

En jämförelse mellan tredje kvartalet i år och förra året visar att antalet sålda bostadsrätter i hela landet ökat med 13 procent. Samtidigt har den minskat med 20 procent i Stockholm.

– Vi ser en relativt stor skillnad mellan Stockholm och riket, men det är lite för tidigt att säga vad den kan bero på, säger Staffan Tell.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Senaste köptrenden – så går det för nybyggda bostäder