info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v43-45

Så mycket kostar din byggutbildning – yrke för yrke

Utbildningen för att bli maskinförare kostar en rejäl slant. Däremot är priset för att bli elektriker betydligt lägre. Här är listan på vad ditt plugg kostade kommunerna.

Skolverkets riksprislista innehåller de grundbelopp per elev, program och inriktning som kommuner ska betala till enskilda huvudmän när en elev har antagits till en utbildning som hemkommunen inte erbjuder själv. Listan ger alltså en indikation på hur mycket utbildningen kostar, men priset kan variera något i olika delar av landet.

Riksprislistan uppdateras varje år och beloppen i det här fallet gäller för 2020.

Maskinförarutbildningen är dyrast inom byggsektorn. Där går en utbildning på tre år loss på 559 200 kronor. Det gäller elever som går Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning anläggningsfordon. Med andra ord elever som tar kort till exempel grävmaskiner, hjullastare och liknande.

Skillnaden är stor mot den billigaste gymnasieutbildningen – Ekonomiprogrammet. På tre år skiljer det över 300 000 kronor.

– En stor orsak till att maskinförarutbildningen kostar mer är att vi har högre investeringskostnader. En maskin kan kosta 2,2 miljoner kronor, en hammare kostar hundralappar, säger Magnus Andersson, affärsområdeschef på ME-skolan.

Han lyfter även fram att det krävs fler lärare under utbildningen jämfört med andra byggutbildningar.

– När vi har praktiska övningar måste vi ha högre lärartäthet. Det går inte att sätta 16 elever i 16 maskiner som kör samtidigt. Utan vi måste dela upp oss i mindre grupper och då krävs det fler lärare. Personalkostnaden blir högre när det är fordon inblandade.

Är eleverna som ska bli maskinförare medvetna om den höga utbildningskostnaden?

– Absolut. Vi berättar vad maskinerna kostar och det ingår i utbildningen att lära sig vad som kostar pengar i ett projekt. Och en del där är naturligtvis att vara försiktig med utrustningen då den är väldigt dyr, säger Magnus Andersson.

Näst högst pris för att komma ut på bygget är det för elever som väljer vanliga Bygg- och anläggningsprogrammet. Alltså de som vill bli snickare, betongarbetare, murare med mera. Deras utbildning kostar 130 000 kronor per år.

Billigast att utbilda är elektriker. Där kostar eleverna 122 700 kronor per år.

Kolla i faktarutan vad din utbildning kostar!

Så mycket kostar din byggutbildning

Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning anläggningsfordon: 186 400

Bygg- och anläggningsprogrammet exklusive inriktningen anläggningsfordon: 130 100

VVS- och fastighetsprogrammet: 128 900

El- och energiprogrammet: 122 700

Källa: Skolverkets Riksprislista för 2020

 

 

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Infobric 250×600 v43-45

Du läser: Så mycket kostar din byggutbildning – yrke för yrke