info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v39

Dystra siffror igen – här är storbolagen som varslar mest

Varselsiffrorna stiger igen och berörde återigen över 1 000 personer i byggbranschen. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Skanska, Peab och Belstroj står för en betydande del av september månads varsel inom byggbranschen. Foto: Cenneth Niklasson

Vårens mörka siffror över antalet varsel inom bygg hängde kvar till sommaren, men i augusti såg det ut som att de var på väg ned. Den nya statistiken från september visar dock att läget är nästan lika illa som i våras med över 1 000 personer inom byggbranschen som blivit varslade. Det är ungefär lika många som i april, men en bit ifrån årets toppnotering: Mars med 1 400 varsel.

Alf Mellström, Byggnads a-kassa. FOTO: Linda Håkansson.

Alf Mellström är chef för Byggnads-och Målarnas a-kassa. Han berättar att arbetslösheten har ökat med 40 procent sedan förra året. Av totalt 130 000 medlemmar i Byggnads är 10 000 arbetslösa.

– Vår arbetslöshet ligger på åtta procent, räknat på antalet medlemmar som är anmälda som arbetssökande på arbetsförmedlingen.

Värst drabbade är byggnadsarbetarna i Stockholm. Det är osäkert varför det är just där, men Byggnads kommunikatör Emelie Jönsson tror att huvudstadens Corona-problem kan vara en bidragande orsak.

Belstroj som tidigare flaggat om varsel efter sommarens åtal mot företaget är det företag som står för majoriteten fall i huvudstaden (350 stycken). Skanska har varslat 90 stycken och Peab 40-50.

Trots de oroande siffrorna anser Alf Mellström att byggsektorn klarat sig hyggligt under pandemin jämfört med andra branscher som exempelvis handel, hotell- och restaurang. Han tror inte att det kommer bli några stora ökningar framöver.

– Vi har inte fått några indikationer från Byggnads att det är någon omfattande varsel på gång. Jag är inte säker, men jag tror att vi kommer ligga kvar på ungefär samma nivå under 2021.

Förra månadens 1 008 varsel kan jämföras med september månad förra året, då 699 personer varslades inom byggbranschen.

Annons
Henkel 250×600 v39

Du läser: Dystra siffror igen – här är storbolagen som varslar mest