info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Se när roboten Hadrian X murar

I Storbritannien kan det bli svårt att hitta bra arbetskraft inom bygg efter Brexit. Företag hoppas nu på räddningen: robotar.

Foto: DST

Arbetskraft från Polen och andra europeiska länder bidrar starkt till att hålla igång byggindustrin i Storbritannien. Men många av dem kan tvingas lämna landet efter att man gått ur EU.

Nu skriver Ny Teknik om en tänkbar lösning, som ska kunna ersätta de yrkeskunniga. Det handlar om robotar. Ny teknik hänvisar till undersökningen Real Estate Development Trends Report som gjorts av Altus Group. Enligt undersökningen tror 47 procent av de brittiska byggföretagen att robotar kommer att medföra ett paradigmskifte i branschen.

Läs också Här är din framtida kollega

Dels handlar det om drönare, som redan mäter och fotograferar på många byggen. Men även robotar som kan mura anses intressanta.

Enligt tillverkarna av murarrobotar kan maskinerna lägga 3 000 tegelstenar på samma tid en riktig murare lägger 300–600 tegelstenarna. Marc Pivac, teknikchef på Dynamic Stabilisation Technology (DST), berättar enligt Ny Teknik om hur bristen på kunniga murare banat väg för hans företags robotar.

– Om du har tur så får du en gång i livet uppleva att något som du har uppfunnit kan lösa ett stort globalt behov. Så vi skalade upp, byggde ut våra egna testanläggningar och förde samman briljanta hjärnor runt ifrån jorden för att väcka den här idén till liv, säger Marc Pivac på hemsidan.

Här kan du se hur företagets robot Hadrian X lägger tegelstenar.


Du läser: Se när roboten Hadrian X murar