info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåt-Niklas intar japanska byggen

Japanska byggjobbare blir allt äldre och återväxten är dålig. Räddningen kanske stavas robotar.

Japan har en krympande befolkning, något som också återspeglas i byggbranschen. En tredjedel av alla japanska byggarbetare är över 54 år och bara 10 procent är under 30 år, skriver BBC News. Statistik visar att antalet yrkesverksamma i byggsektorn kommer att minska med över en miljon de närmaste sex åren.

Det japanska byggföretaget Shimizu försöker nu göra något åt problemet genom att satsa pengar på robotar. På bara fyra år har Shimizu investerat 1,6 miljarder kronor i utvecklingen av robotteknik. Några av deras nya byggjobbare är Robo-Carrier som kan agera springpojke åt mänskliga kollegor, svetsaren Robo-Welder och Robo-Buddy som sätter upp undertak.

Läs också Se när roboten Hadrian X murar

Tyvärr kommer nog inte robotarna att kunna lösa den annalkande krisen de närmsta åren. De som hittills har utvecklats är väldigt nischade. Det är långt kvar tills något företag lyckas skapa en robot som slår i spik lika smidigt som en snickare och kan utföra en rad olika arbetsuppgifter. För några månader sedan började Shimizu använda delar av sin robotstyrka vid bygget av en skyskrapa i Osaka. De beräknas bara reducera den totala arbetstiden för människor med ynka en procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåt-Niklas intar japanska byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig