info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Byggbolag testar smart teknik: ”Robotar ger säkrare jobb”

Robotisering målas ofta upp som ett hot, men inga arbetstillfällen har försvunnit från Lindbäcks Bygg som menar att utvecklingen istället ger bättre arbetsmiljö. Nu deltar de i ett stort automatiseringsprojekt.

Förra året öppnade Lindbäcks ”superfabrik” i Piteå som ytterligare automatiserar produktionen av lägenhetsmoduler. Foto: Maria Fäldt

I dagarna startade Europas största projekt för automatisering och digitalisering i industrin. Arrowhead Tools koordineras av Luleå tekniska universitet (LTU). 18 EU-länder samt flera universitet och företag medverkar. Boliden, Lindbäcks Bygg och Volvo är några medverkande.

Lindbäcks Bygg i Piteå har 560 anställda och utvecklar och bygger industriellt producerade flerbostadshus i trä. I veckan gick startskottet för testperioden. I tre år ska företaget pröva ett nytt kommunikationsprotokoll som LTU har varit med om att utveckla.

Läs också Se när roboten Hadrian X murar

– Det handlar om att alla maskiner ska kunna prata med varandra, säger projekteringschef Helena Lidelöw.

Förhoppningen är att tekniken ska bidra till en mer automatiserad kommunikation mellan företaget och dess underleverantörer.

– På tio års sikt kanske vår lagersituation kan vara synlig för en underleverantör, att de ser när det är dags att fylla på vårt lager, förklarar Helena Lidelöw.

När det gäller automatiseringen av olika byggmoment har Lindbäcks redan tagit flera steg. Förra året driftsattes företagets nya produktionsanläggning där montagelinjen är mer automatiserad än tidigare, för att kunna producera lägenheter så effektivt som möjligt. Framöver tror Helena Lidelöw bland annat att spacklande robotar kan vara på ingång.

– Vi vill ta bort arbetsmoment som är ergonomiskt dåliga, som att spackla och måla på innertak. Vi har valt att ställa våra innertak vertikalt och spackla och måla innan de monteras, men där ser vi absolut att det skulle kunna automatiseras mer.

Läs också Plåt-Niklas intar japanska byggen

Ser du mer robotisering även på montagesidan?

– Inte för tillfället, men andra företag har ju spännande lösningar, som robotar som lägger tegel. Det ska vi absolut titta på. För oss handlar forskningsprojektet mycket om att få nya kontakter. En bonus är att vi hela tiden får följa fronten i utvecklingen.

Helena Lidelöw ser ingen risk att jobb försvinner med utvecklingen.

– Vi har varit i ett automatiseringsläge i tio år och har inte förlorat ett enda jobb på grund av det. 2009 införde vi automatiserad väggtillverkning, då fanns farhågan du nämner. I något fall kanske vi kunde fördröja en anställning, men maskiner behöver ju stöd, support och underhåll. Det uppstår nya arbetsuppgifter. Men visst, det blir en högre tekniknivå. Vi kanske behöver flytta på eller omskola människor, omfördela arbetsuppgifter så att vi får in personer som kan hantera automatiseringen.

Har ni fortfarande 560 anställda om tio år?

– Det beror på hur marknaden utvecklar sig, men jag hoppas att vi har en positiv utveckling och till och med är något fler då.

Så du tror inte att det blir fler uppsägningar på grund av automatiseringen?

– Nej, det är nog en större risk om vi inte automatiserar. Förslitningsskador är inte att leka med det heller.

Arrowhead Tools
  • Europas största forskningsprojekt om automatisering och digitalisering inom industrin. Koordineras av Luleå tekniska universitet och har en budget på omkring 900 miljoner kronor.
  • 53 företag deltar från bland annat bilindustri och gruvindustri. 22 företag ska testa en plattform för att undersöka hur företag kan arbeta med ”Internet of things”. Lindbäcks Bygg är ett av dem.
Kristian Borg

Du läser: Byggbolag testar smart teknik: ”Robotar ger säkrare jobb”