info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Risk för akut brist på byggnadsarbetare – robotar kan ersätta

En hel del av byggarbetskraften i Storbritannien utgörs av östeuropéer. Nu när britterna lämnar EU riskerar de att gå miste om arbetsstyrkan. Hoppet ställs nu till robotar.

Det är tidningen Engineering & Technology som skriver om en undersökning bland 400 byggföretag i Storbritannien. Resultatet visar att bolagen är mer positiva till robotar jämfört med byggföretag i övriga Europa. Nästan vartannat brittisk byggföretag tror och hoppas att byggrobotar kan bli en viktig del av byggande framöver.

En förklaring till deras positiva inställning till  på robotar är att det råder stor brist på byggnadsarbetare. De senaste åren har läget förvärrats då inflödet av byggnadsarbetare från övriga Europa har minskat. Och situationen riskerar att bli ännu värre i och med Brexit. Det är inte alls säkert att östeuropéerna får stanna kvar eller får samma möjligheter till arbete i landet när Storbritannien tar steget ut ur EU. Den frågan avgörs slutligen i de förhandlingar som nu pågår mellan Storbritannien och EU.

Läs också Robotar kan armera framtidens broar

Risken för en akut brist på arbetskraft är därför uppenbar. Så nu arbetas det frenetiskt med alternativa byggmetoder. Bland annat skriver Engineering & Technology om en robot som kan mura. Den klarar av att lägga betydligt fler tegelstenar än en människa. På samma tid som roboten hinner med 3 000 stenar hinner en murare med max 600. Här kan du se hur roboten jobbar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Risk för akut brist på byggnadsarbetare – robotar kan ersätta

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig