info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

3D-skrivare på väg ut på byggarbetsplatserna

Framtiden är här. Hus byggda av enorma 3D-skrivare existerar. Än så länge mest som experiment, men på sikt kan skrivarna bli en vanlig syn på bygget.

3D-skrivare utvecklas snabbt och används numer inom många olika områden, även i byggbranschen. För byggsektorns del används tekniken i dag främst då arkitekter skriver ut små modellhus inför ett projekt och till att printa ut exempelvis utsmyckningar som ska monteras på till exempel en fasad. Samtidigt pågår det en febril forskning för att växla upp verksamheten. Det har redan tillverkats gigantiska 3D-skrivare som printat ut delar av hus som sedan monterats ihop. Det har även skrivits ut hela hus i ett enda stycke och det pågår även försök med att skriva ut broar och vägar. USA:s rymdforskningsorgan Nasa tar det hela ett steg längre och tänker sig att en framtida bas i rymden ska byggas upp med hjälp av 3D-printerteknik.

Så här kan det se ut i framtiden i ett villaområdet. Ett gigantisk 3D-skrivare som gör jobbet.

Läs också Risk för akut brist på byggnadsarbetare – robotar kan ersätta

Ett exempel där ett helt hus skrivits ut var när det kinesiska företaget WinSun Decoration Design Engineering på 24 timmar printade ut hus med en boyta på 200 kvadratmeter. Skrivaren som de använde vägde 120 ton. Bolaget har även tillverkat ett femvåningshus, men då skrev printern ut delar som sedan monterades ihop på byggarbetsplatsen.
Även i Kalifornien pågår det forskning. Där har professor Behrokh Khoshnevis på University of Southern California printat ut ett helt hus.
I det här fallet var 3D-skrivaren monterad på en stor travers som löpte längs en räls. Och i takt med att traversen rörde sig fram och tillbaka byggde en robotarm upp huset genom att spruta ut snabbhärdande betong från ett munstycke.
Något som kan ställa till med problem när det gäller 3D-utskrivna hus är de omfattande regleringar som finns när det gäller byggnader. Allt från hur hållfastheten ska beräknas till regler som omfattar brandskydd, isolering med mera.

– En 3D-skrivare trycker ut saker tredimensionellt. Alltså som de ser ut i verkligheten.
-1984 blev amerikanen Chuck Hull den första personen i världen att skriva ut prylar i 3D.
– Saker som skrivs ut i dag är ofta små. Prototyper inom design, medicinska implantat/organ och delar till tillverkningsindustri.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 3D-skrivare på väg ut på byggarbetsplatserna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig