info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ros och ris efter nytt löneavtal

Det var bra att det blev en uppgörelse och att riktpunkten höjdes. Men dåligt att det inte blev någon kompensation för tiden på stupstockslön. Det anser två lagbasar efter uppgörelsen om Skånelönerna.

I slutet av förra veckan gjorde Byggnads och Sveriges Byggindustrier upp om ett avtal som ska få slut på lönebråken i Skåne. Uppgörelsen innehöll bland annat en höjd riktpunkt. Det vill säga priset per timme i ackordsunderlaget som är grunden för förhandlingarna mellan arbetsgivare och fack. Att facken ville få upp riktpunkten var grunden till det lönebråk som startade på Skanska. Det spred sig till ett 40-tal arbetsplatser i Skåne, där förhandlingar sedan har strandat lokalt och centralt, bland annat även på NCC och Peab. Men i och med det nya avtalet höjs nu riktpunkten. Höjningen är 76 kronor per underlagstimma i Malmö-Lundregionen. På Skanskabyggen bedöms det innebära som mest upp till åtta kronor mer.
Höjningen är något av det viktigaste i avtalet, tycker lagbasarna vid Skanska, Johan Erlandsson på projektet Bassängkajen i Malmö och Martin Nilsson på projekt Linero i Lund.
– Jag tycker det var rätt av Byggnads att skriva på. Jag tror inte att man kunde nå så mycket längre. Vi har fått en rätt så bra höjning av riktpunkten. Den är närmare ett skäligt värde, säger Johan Erlandsson
– I det läge vi var nu var vi tvungna att komma vidare, säger Martin Nilsson.

Inget retroaktivt

Båda är dock missnöjda med att arbetsgivarna inte har skjutit till någon kompensation för den tid som byggnadsarbetarna gått på stupstockslön. I många fall rör det om drygt ett år.
– Jag uppskattar att vi har förlorat cirka 4 000 kronor i månaden. Det påverkar också semesterlöner, pensionssparande, med mera. Det är det mest tråkiga med det här, att det drog ut så fruktansvärt långt på tiden och att vi förlorat så mycket pengar, säger Johan Erlandsson.
Också Martin Nilsson är missnöjd med att det inte blev någon kompensation.
– Det är skittråkigt att det inte gick att få någon ersättning och det som är sämst med hela uppgörelsen, säger han.

Trötta och slitna

Det nya avtalet omfattar förutom byggen i Malmö och Lund också byggarbetsplatser i Kristianstad och Helsingborg. Där kommer det nu att bli en nystartat i löneförhandlingar på strandade bygge med mer än tolv veckor kvar av byggtiden. Man ska i nya förhandlingar gå igenom vad som återstår att göra och vilket lönesystem som ska användas: premieackord, resultatlön eller bonusackord.
Martin Nilsson är en av dem som nu på nytt ska ta tag i löneförhandlingarna.
– Den nya riktpunkten ger en bättre grund att stå på och på just det här bygget kommer vi nog att välja en modell med en högre fast andel. Men annars tycker jag att premieackordet, det som man i dagligt tal kallar ackord, är bättre.
Likadant tror Johan Erlandsson att det blir på hans bygge
-Det blir nog en variant med en högre fast andel. Bygget har gått så långt nu att det skulle bli svårt med ett rent ackord. Folk är trötta, besvikna och slitna efter det som hänt. Det kommer att ta ett tag innan man kan lägga detta bakom sig, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ros och ris efter nytt löneavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig