info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Risk för ras på Skanskas bygge: "Får inte arbeta där"

Så stora brister i beräkning och byggnation att det var risk för ras. Arbetsmiljöverket har lagt ett omedelbart förbud på ställning och väderskydd vid Skanskas renoveringsjobb i centrala Örebro.

Emil Gustafsson, arbetsmiljöinspektör på plats. Foto: Anna Levin/NE samt privat

Det var i torsdags förra veckan som Arbetsmiljöverket beslöt att lägga ett omedelbart förbud mot att jobba med ställningar och väderskydd på arbetsplatsen. Det gäller ställningar vid en fastighet intill Stortorget i Örebro. Ett av förbuden riktar sig mot beställaren Skanska och ett mot ställningsbyggaren Xervon.

Emil Gustafsson är arbetsmiljöinspektör och var på plats.

– Det var en omedelbar fara, en risk för ras och därför la vi förbuden. Personer får inte uppehålla sig och arbeta där, berättar han.

Xervons personal som jobbar med att bygga ställning och väderskydd fick dock rätt att göra arbeten för att säkra ställningen.
– Det första de fick göra var att plocka ner väderskyddet för att minimera risken för vindlaster på ställningen, berättar Emil Gustafsson

Vad var det för fel?
– Väderskydd och ställning var inte beräknade som en enhet. Man hänvisade dessutom till två olika beräkningar, en för väderskyddet och en för ställningen och när man la ihop dem gick de i strid med varandra. Vi krävde därför att de skulle göra om beräkningarna, berättar Emil Gustafsson.

När myndigheten sedan gick vidare i sin granskning visade det sig att det fanns allvarliga brister i själva byggandet. I praktiken innebar felen att det blev för hög punktbelastning på vissa ställningsdelar och en förankring som krävs för att vara säker när man använder väderskydd – och som kan bli till ett vindfång vid blåst – saknades.

Är du förvånad att det var så allvarliga brister med två så stora bolag inblandade?

– Det är anmärkningsvärt att det byggs med sådana stora risker utan bättre kontroll. Även om det säkert finns förklaringar till varför.

Jens Sjöberg, vd för Xervon, tycker det var rätt av Arbetsmiljöverket att lägga ett förbud.

– Det Arbetsmiljöverket tagit fram är att det inte finns objektsspecifika beräkningar för just det här väderskyddet. Den lösningen som är byggd på plats är inte enligt våra standardiserade, beräknade väderskydd. Beräkningen och montaget stämde inte.

Han säger att väderskyddet var under montage och att allt ska stämma när de lämnar över det till beställaren Skanska.

Men varför byggdes det på ett annat sätt?

– Det ska vi göra en internutredning på.

Enligt Xervons vd har nya beräkningar gjorts.

– Vi har nu låtit en konstruktör verifiera det faktiska montaget, säger Jens Sjöberg.

Skanska är både beställare och samordningsansvarig för arbetsmiljön. Peter Thorsén, är distriktschef på Skanska.

Jag är glad att de kom och kontrollerade

 

Vad gick fel? 

– Jag har inte detaljerna. Det jag fått till mig var att det var för generella beräkningar. Vi har ett möte med Xervon i morgon (onsdag) där vi ska reda ut vad som har gått snett.

Han välkomnar att Arbetsmiljöverket grep in.
– Jag är glad att de kom och kontrollerade. Hade det hänt något hade det varit fruktansvärt.

Vad händer på plats?

–  Vi får inte utföra arbeten utan har flyttat all personal till den del där vi kan jobba. Ställningsentreprenören gör om och gör rätt och förhoppningsvis ska vi vara klara till på fredag. Vi har anlitat en tredjepartsgranskare som kommer på besök till projektet på torsdag för att granska så att allt blir säkert. Vi hoppas kunna starta på måndag igen.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Risk för ras på Skanskas bygge: "Får inte arbeta där"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig