Rekordmånga LO-medlemmar till SD: ”Samhället har förändrats”
LO-medlemmarnas flykt från Socialdemokraterna till SD har både med samhällsutvecklingen i stort och fackens politiska koppling att göra, menar före detta socialdemokraten och snickaren Hans Hvied.
För första gången är Sverigedemokraterna ikapp Socialdemokraterna inom LO-kollektivet, enligt nya siffror från Sifo. SD får 31 procent av rösterna inom gruppen, en marginellt större andel än S, med 30,6 procent.
Hans Hvied, pensionerad snickare boende i Halmstad, är före detta socialdemokrat men röstar på Sverigedemokraterna sedan 2014. Han har sin förklaring klar.
– Vi är många i min generation som har röstat på sossarna men har sett hur samhället förändrats. Vi har haft en hög invandring och det har kostat. Socialdemokraterna har alltid månat om svaga grupper men har nu svikit dem. Till byggena kommer utländsk arbetskraft och alla betalar inte skatt här. Jobbar man i Sverige ska man betala här.
Hans Hvied menar också att det finns ett stort missnöje med LO-fackens koppling till Socialdemokraterna.
– Det har jag alltid sagt, redan 1992-93 på fackmöten och sektionsmöten, att vi inte ska sponsra sossarna. Jag höll på att bli lynchad men fick ju rätt till slut. Idag finns en facklig-politisk samverkan, men Byggnads sponsrar inte sossarna med pengar.
Hans Hvied tycker samtidigt att facket är mycket viktigt.
– Det här snacket idag, att man inte vill gå med, det är osolidariskt. Men det ska inte vara sossestyrt. Det är för mycket åt det hållet. LO:s ordförande sitter på två stolar, både i partiets verkställande utskott och ska bevaka medlemmarnas intressen. Då talar du för Socialdemokraterna, men många LO-medlemmar är inte socialdemokrater, det ser inte ut så längre.
LÄS ÄVEN: Skyddsombud om SD-förslag: ”Sju resor värre”
För att fortsätta vara relevant behöver facket bli opolitiskt, menar Hans Hvied.
– Fortsätter det som idag räds jag att facken utarmas ännu mer. När jag började på bygge var jag 16 år, det var 1969, då var vi 300 000 medlemmar i Byggnads. Idag är det lite över 100 000. Det är en skrämmande utveckling.
Byggnads ordförande Johan Lindholm kommenterar de nya siffrorna så här:
– Jag reser mycket och samtalen på byggena är ganska tydliga. Många letar alternativ när samhällsproblemen är stora och man inte känner att välfärden håller. Socialdemokraterna behöver ta det på allvar och leverera lösningar.
– Men Sverigedemokraterna vill inte oss byggnadsarbetare väl. De röstar nej till att stoppa lönedumpning i upphandlingar, de vill avveckla våra regionala skyddsombud och de anpassar sig ständigt efter Moderaternas och Svenskt näringslivs högerpolitik. Att Socialdemokraterna ändå inte lyckas bättre är ett underbetyg och det är bråttom att ändra det, svarar Johan Lindholm.
På frågan om närheten mellan Socialdemokraterna och Byggnads svarar Lindholm:
– Byggnads har valt att inte sitta på läktaren. Vi ska vara med och påverka politiken. I alla sammanhang driver jag byggnadsarbetares intressen. Ibland får jag vår vilja igenom och ibland inte, men jag är alltid tydlig med att jag representerar Byggnads medlemmar.
Johan Lindholm lyfter också att ett resultat av den facklig-politiska samverkan är att Byggnads nu fått igenom att utländsk arbetskraft ska börja betala skatt i Sverige från 1 januari 2021. Regeringen väntas införa ett så kallat ekonomiskt arbetsgivarbegrepp vid beskattning av arbetstagare som tillfälligt arbetar i Sverige.
Samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna sker inte bara genom att förtroendevalda har positioner i partiet. Det är också ekonomiskt. 2015–2018 skickade LO och dess förbund sammanlagt 46 miljoner kronor i stöd till S, motsvarande nästan halva partiets valbudget 2018. Det framkommer av en genomgång av Dagens industri, skriver Expressen.
Byggnads har inte gett partistöd till Socialdemokraterna sedan 2013 och Kommunal sade tidigare i år att man helt stryper det ekonomiska stödet till partiet.
Sifos undersökning gäller september-oktober 2019. Så här ser sympatierna ut för samtliga partier bland LO-medlemmarna, från största parti och nedåt:
- Sverigedemokraterna 31%
- Socialdemokraterna 30,6%
- Vänsterpartiet 12,1%
- Moderaterna 7,8%
- Kristdemokraterna 6,0%
- Miljöpartiet 5,2%
- Centerpartiet 3,7%
- Liberalerna 2,1%
- Övriga 1,5%