info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget pengastöd till S

Efter att ha gett runt en halv miljon kronor om året till Socialdemokraterna gav Byggnads förra året inget partistöd alls. "Vi använde pengarna i valrörelsen själva i stället" säger andre förbundsordförande Lars Hildingsson.

Byggnads har tidigare gett ett ekonomiskt partistöd till Socialdemokraterna varje år. Socialdemokraternas redovisning av intäkter visar att stödet legat på runt en halv miljon sedan 2008, förutom under valåret 2010 då man gav en extra miljon. Under det senaste valåret, 2014, fick däremot partiet inget ekonomiskt stöd från Byggnads. De flesta andra LO-förbund, samt LO centralt, betalade stöd och den sammanlagda summan från dem blev 14,7 miljoner kronor.
– Ja, vi betalade inget partistöd förra året, bekräftar Byggnads andre förbundsordförande Lars Hildingsson.
Hur kommer det sig?
– Vi tittar ju på det varje år och vi tycker att vi gjorde en massa andra insatser i valrörelsen förra året. Vi har kört en valrörelse och lyft fram våra kandidater på en massa olika ställen. Så då har vi liksom använt pengar på det sättet i stället.
Varför valde ni att göra så i stället?
– Vi tycker väl att vi får bästa möjliga effekt på det sättet.
Ni har gett runt en halv miljon om året tidigare och mer när det varit valår. Har ni varit missnöjda med vad ni fått för de pengarna?
– Nej, men vi gjorde ju en extra avsättning tillsammans med övriga förbund i 6F, så vi satsade mer ekonomiska resurser än i tidigare valrörelser, fast på ett annat sätt. Vi gav dem inte direkt till partiet på det sättet, utan vi använde dem i valrörelsen själva i stället.
Är detta en signal om att ni lossar lite på banden till socialdemokratin?
– Nej, facklig-politisk samverkan har vi bara med ett parti och det är med Socialdemokraterna och vi har ett tätt samarbete med dem. Så jag tycker inte man ska tyda det så. Och det var för föregående år. Detta året kommer vi betala partistöd. Samverkan kommer vi ha i framtiden också, om vi betalar ut partistöd kommer avgöras år för år.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget pengastöd till S

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig