info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rätt skydd viktigt mot keramfibrer

-Vi byggnadsarbetare måste få veta mer om riskerna med keramfibrer, säger rör- och oljemontören Björn Ljunggren, Smedjebacken.

Björn kommer i kontakt med eldfasta keramiska fibrer då han tätar pannluckor mellan oljeaggregat och panna och värmetätar mot golv i pannor. Fibrerna misstänks vara cancerframkallande.
– Jag har aldrig vetat att detta är farligt, utan har bara hört att de är en ersättning för asbest, säger Björn Ljunggren, som är anställd på Radiator VVS i Ludvika.
Keramfiber ersätter asbest, men nya uppgifter tyder på att de kan skada på samma sätt. Keramfibrerna var sedan tidigare klassificerade som misstänkt cancerframkallande och misstankarna mot dem har stärkts. De ger bland annat lungcancer på försöksdjur och pleuraplack, beläggningar på lungorna, på människor.

Flera byggnadsarbetare har hört av sig till projektledaren Bengt Christensson efter artikeln i Byggnadsarbetaren som berättade om misstankarna mot keramfibrer. Några dagar efter att tidningen kommit ut hade han fått samtal från fem byggnadsarbetare.
– De hade alla hanterat keramfibrer, när vi började bena i vad de jobbat med. En av dem hade använt materialet, men gått över till ett annat. Flera som ringt har överraskats av att de själva använt materialet och över hur stora risker det finns med det, säger han.

Byggnadsarbetarna har i flera fall inte haft tillgång till produktblad eller någon annan information om produktens hälsorisker. Flera byggnadsarbetare har velat veta hur de ska få ett fullgott skydd.
_ Skydda dig som mot asbest, både då det gäller skyddskläder och annan skyddsutrustning, säger Bengt Christensson.
– Ett annat råd är att ifrågasätta om fibrerna inte kan ersättas med något ofarligare material. Det förekommer onödig användning.

Fibrerna används bland annat vid isolering av ugnar i metall-och keramikindustrin. Bland byggnadsarbetare är ungsmurare utsatta, liksom de som tätar och jobbar med isolering med högtemperaturmaterial. Det gäller bland annat de som tätar skorstenar, kakelugnar, öppna spisar och de som gör specialjobb, exempelvis extra brandskydd i pannrum och på brandväggar.
Bengt Christensson på IVL Svenska miljöinstitutet , ingår i ett projekt som ska kartlägga var fibrerna finns och på olika sätt komma med åtgärder för att hindra arbetsskador.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rätt skydd viktigt mot keramfibrer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig