info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ovanlig metod testas vid hissbygge – sparar både tid och kroppar

I den nya sjukhusbyggnaden i Malmö testas en ovanlig metod för att bygga stora hissar. I stället för byggställningar används höj- och sänkbara korgar. Resultatet är över förväntan enligt de inblandade: Tidsbesparing och bättre arbetsmiljö.

Branislav Mandic monterar den sista hissen i den nya sjukhusbyggnaden i Malmö. Foto: André de Loisted

– Jag kan visa hur det fungerar, säger hissmontören Branislav Mandic.

Han knäpper på sig ett säkerhetsbälte och klättrar i korgen som hänger i hisschaktet. Korgen gungar till. Den har två motorer på varje sida och en fallsäkerhetsvajer. Det här är den sista hissen som ska monteras.

– Det är lite läskigt. Men bara första gången, säger Branislav Mandic och drar i en av vajrarna som löper 70 meter ner i hisschaktet under honom.

Han tillhör ett av teamen som monterar hissar i den nya sjukhusbyggnaden som just nu byggs i Malmö.

– Det är enkelt, som när man tvättar fönster, säger han.

Korgen som hissas upp och ner i hisschaktet fungerar med samma princip som de korgar man kan se hängande utanför skyskrapor vid fönstertvätt.

Arbetsmiljömässigt märks en stor fördel med att montera hissar på detta sätt. Det går att stå i rätt höjd för att inte belasta kroppen. Foto: André de Loisted

De hissar som byggs är inga vanliga personhissar. Dessa ska kunna klara sjukhussängar och en maxvikt på över sju ton. Fästen borras in i väggen, sedan spänns stållinor mellan så att allt blir rakt innan skenorna kommer på plats och hissen monteras in i delar.

– Vi har fem hissar som vi gör med hängkorgar i stället för att bygga en byggställning, säger Hans Fredin som är blockchef för hissprojektet på Skanska.

Det vanligaste sättet att bygga stora hissar på, i alla fall i Sverige, är annars att först bygga en ställning upp längs byggschaktet och sedan arbeta utifrån den. Men att bygga och riva ställningar tar tid. Med detta sätt krävs endast att hänganordningen monteras och en dags utbildning för dem som ska använda den. En tidsbesparing på cirka fyra veckor per hiss. Men även arbetsmiljömässigt märks en stor fördel.

– Det är för mig den största vinsten. Nu kan man stå i rätt höjd för att inte belasta kroppen. Även för dem som bygger och river ställningarna, det är inte helt lätt, säger Hans Fredin.

Något som även Branislav Mandic är snabb att stämma in i.

– Det här sättet är bättre, innan var jag tvungen att böja mig så här, säger han.

Han visar hur han fick böja sig ner med borren för att komma i rätt vinkel och sätta fast fästena. Nu styr han själv korgen till precis rätt höjd.

Nu kan man stå i rätt höjd för att inte belasta kroppen.

”Det här jobbet har jag fått för mina synder”, säger den höjdrädda Hans Fredin när han tittar ner i hisschaktet. Foto: André de Loisted
Anders Björnmyr.

På plats är också Anders Björnmyr som ansvarar för projektet på TK Elevator, som jobbar för Skanska och som plockade upp idén från sin underentreprenör Metus. Det sistnämnda bolaget har jobbat på samma sätt i Tyskland.

Det var också till Tyskland som Skanska fick vända sig för att hyra in en hängställning anpassad till just hisschakt.

Anders Björnmyr är övertygad om de stora vinsterna och hoppas att fler nu ska ta efter.

– Jag tror att det här kommer att få ringar på vattnet, säger han.

Sjukhusbygget i Malmö. Foto: André de Loisted
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ovanlig metod testas vid hissbygge – sparar både tid och kroppar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig