info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oro för nya las: "Risken finns att folk smörar för att få vara kvar"

På Skanska-bygget i Stockholm gör byggnadsarbetarna tummen ner för nya las. Sämre anställningstrygghet ger räddare arbetare, resonerar de. ”Folk vill inte uttala sig och blir rädda om sina jobb”, säger snickaren Jan Arvidsson.

Nya las, lagen om anställningsskydd, ska börja gälla i oktober. En av de stora förändringarna är att arbetsgivaren kommer att kunna undanta tre personer från turordningen, oavsett storlek på företag, vilket skapar oro hos byggnadsarbetarna. Foto: Anders G Warne

Det är rast inne i en av bodarna på ett av Skanskas bostadsbyggen i Stockholm. De fem byggnadsarbetarna som sätter sig runt bordet har arbetat många år i branschen.

Alla känner oro inför nya las, lagen om anställningsskydd, som ska börja gälla i början av oktober i år.

En av de stora förändringarna, och som kollegorna reagerar starkt på, är att arbetsgivaren kommer att kunna undanta tre personer från turordningen, oavsett storlek på företag.

Las: Detta har hänt
  • S, MP, C och L kom överens i januariavtalet 2019 att arbetsrätten ska moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad.
  • Svenskt Näringsliv och PTK träffade i oktober 2020 en partsöverenskommelse, Huvudavtalet. Därefter anslöt sig IF Metall och Kommunal. Överenskommelsen innebär att las ska ändras på en rad viktiga punkter.
  • LO stod inte bakom, men en majoritet i LO-styrelsen har senare sagt ja. Byggnads, Fastighets, Transport och Målarna har sagt nej.
  • Lagändringarna trädde i kraft den 30 juni och börjar tillämpas första gången den 1 oktober i år.

Thomas Andersson, 57 år, har arbetat 40 år som betongarbetare på Skanska. De senaste åren har Skanska Stockholm sagt upp många betongarbetare på hussidan, där Thomas arbetar.

– Vi är bara 15 betongarbetare kvar, eftersom de har sparkat så många. Vid senaste uppsägningarna fick betongarbetare som hade jobbat i 27 år sparken. De var högt uppe på listan, säger han.

Stefan Slottensjö, snickare och fackligt förtroendevald, tycker att den händelsen är ett tydligt exempel på hur nya las skulle kunna slå hårt för betongarbetarna på Skanska, även för dem som jobbat länge.

– Bland de 15 kan man göra tre undantag. Om arbetsgivaren tycker att Thompa börjar bli lite sliten i knäna, så kan man ju undanta de tre byggnadsarbetare som ligger längst bak på listan och sedan säga adjö till Thompa, förklarar han.

Thomas Andersson, Roger Liedberg, Stefan Slottensjö och Jan Arvidsson har alla arbetat många år i branschen. Foto: Anders G Warne

Även snickaren Roger Liedberg, 27 år på Skanska, tycker att anställningstryggheten blir sämre ju fler personer arbetsgivaren kan undanta.

– Det blir ingen säkerhet längre. Risken finns att folk smörar för att få vara kvar. Det kommer att slå hårdare för oss äldre än för yngre. Vem vill anställa en gammal gubbe om man får sparken?

Han får medhåll av kollegorna.

– Ja, folk vill inte uttala sig och blir rädda om sina jobb, säger snickaren Jan Arvidsson.

I nya las behöver inte heller arbetsgivarna betala lön under pågående tvist om uppsägning, vilket de var tvungna till tidigare.

I stället måste byggnadsarbetare ta ut ersättning från a-kassan eller hitta annat arbete under de fackliga förhandlingar och domstolsprocessen. Även här blir det tummen ner.

– Det är en försämring. Om arbetsgivaren gör dumheter så får de stå för det. De måste pröjsa lön medan tvisten håller på, tycker Thomas Andersson.

Folk vill inte uttala sig och blir rädda om sina jobb.

Det ska också inrättas en ny organisation för omställningsstöd, för att uppsagda ska få hjälp att komma vidare i arbetslivet. Här ingår också ett nytt studiestöd som innebär att man kan vara tjänstledig 44 veckor för att studera.

Byggnadsarbetarna tycker inte att det är något för dem, eftersom skillnaden skulle bli för stor. De tjänar just nu 44 800 kronor i månaden och med det nya studiestödet skulle de bara få 21 298 kronor i bidrag per månad. Stefan Slottensjö är skeptisk.

– Jag förstår inte vilka i vår bransch som skulle utnyttja det, eftersom man måste halvera sin lön för att utbilda sig. Och vilket yrke skaffar man sig på 44 veckor?

Fotnot: Förändringar som rör allmän visstid och hyvling är också punkter i nya las. Eftersom de är väldigt ovanliga inom byggbranschen har vi valt att inte ta upp dem som exempel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oro för nya las: "Risken finns att folk smörar för att få vara kvar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig