info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ta ert förnuft till fånga – och gör som i Finland!

Finland satsar 40 statliga miljarder för att få fart på bostadsbyggandet. Men i Sverige lyser satsningarna med sin frånvaro. Nu kräver flera MB-ledamöter att investeringsstödet måste komma tillbaks.

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Mörka orosmoln hopar sig nu på himlen över byggbranschen – trots att 207 av landets 290 kommuner uppger att det råder bostadsbrist hos dem. Ett flertal kommuner återfinner vi här i Mälardalen. Det har redan varslats om uppsägning på grund av arbetsbrist hos flera byggföretag, såväl stora som små. Andra har tvingats i konkurs.

Skulle byggas mer

Den första januari 2017 infördes investeringsstödet till hyresrätter och till bostäder för studerande. Syftet med stödet var att det skulle byggas fler bostäder av denna typ, med rimliga boendekostnader och lägre energianvändning än vad som gäller för övrig nyproduktion. Mellan åren 2017–2022 har 58 500 hyresrätter och 7 960 studentbostäder fått beviljat stöd, av dessa var cirka 60 procent färdigbyggda 2022.

Trots att den då sittande socialdemokratiska regeringen ville behålla stödet röstades det ner i riksdagen den 1 december 2021.

Ingen stimulans

Det enda statliga stöd som kan påstås vara stimulans för fortsatt byggande nu är ROT-avdraget. Men vi lever just nu i en tid där många tvingas vända på varenda krona som konsekvens av hög inflation och stigande räntor. De som gynnas av ROT-avdraget är de som har råd att bygga nu, dvs individer med gott om kapital. Någon stimulans till byggbranschen som helhet och ökat byggande är det knappast tal om.

Stannar bygget, stannar så småningom även lastbilar, tillverkningsindustrier, sågverk och skogsmaskiner …

I Finland som är ungefär hälften så stort som Sverige satsar man 40 miljarder i statligt stöd för byggande av bostäder. I andra närliggande grannländer som Norge, Danmark, Nederländerna, Frankrike och Tyskland är det en självklarhet att investera i byggandet i form av subventioner. Med detta sagt ser det alltså ut som att Sverige riskerar att halka efter ordentligt. Dessutom är risken stor att stundande kris fördjupas än mer i former av arbetslöshet och onödigt ekonomiskt- och personligt lidande.

I Finland satsar regeringen på att få igång bostadsbyggandet. Foto: YIT

Att bygga bostäder tar tid

I frånvaron av politiskt ansvarstagande i att bygga bort bostadsbristen och att stötta byggbranschen i svåra tider tvekar allt för många beställare på framtiden och projekt startar inte. Att bygga bostäder tar tid, beställarna måste kunna lita på långsiktiga satsningar annars blir inget av.

Förr sa man alltid att en byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete – byggbranschen är en motor för ekonomin. Stannar bygget, stannar så småningom även lastbilar, tillverkningsindustrier, sågverk och skogsmaskiner…

Vi medbestämmandeledamöter på byggföretag i Mälardalen kräver därför att regeringen tar sitt förnuft tillfånga och återinför investeringsstödet för byggande av bostäder.

Eddie Cernosa, Mikael Andtfolk och Erik Dagnesjö 
MB-ledamöter/fackligt förförtroendevalda på Peab, NCC samt JM
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig