info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya kravet: jobba längre! "Känner oss svikna"

Pensionsåldern ska höjas, enligt en politisk uppgörelse. Då rasar byggnadsarbetarna. ”De har inte lyssnat ett dugg”, säger vvs-montören Göran Månsson.

Vvs-montören Göran Månsson är upprörd över pensionsuppgörelsen. Foto: Anders G Warne, Mostphotos

Sex riksdagspartier har beslutat skicka en ny pensionsuppgörelse på remiss. Ett av förslagen är en höjd lägsta pensionsålder för att ta ut allmän pension från 61 till 64 år. Höjningen ska ske stegvis från 2020 till 2026. Uppgörelsen ska senare läggas fram för riksdagen, för beslut.

Men innehållet i uppgörelsen har redan tidigare varit känt och väckt ett ramaskri och protester bland byggnadsarbetare.

Läs också Höjd pensionsålder – nu rasar byggjobbarna: ”Vet inte hur ont det gör”

– Vår yrkeskår är stora förlorare. Många byggnadsarbetare är utslitna och skadade och orkar inte jobba så länge, säger Göran Månsson, vvs-montör och facklig förtroendeman i Byggnads.

Vi når honom då han och hans kollegor jobbat i en kulvert och precis räddat varmvatten åt ett helt bostadsområde.

Redan då uppgörelsens förslag först blev kända, protesterade han.

–  Men politikerna har inte lyssnat ett dugg. Jag känner andra byggnadsarbetare som är runt 60 och egentligen inte orkar jobba vidare, men de måste för de har inte råd att gå hem. Det är en förnedring mot oss som sliter ut våra kroppar och när vi väl blir pensionärer så orkar vi inte göra något, säger han.

Enligt en granskning Byggnadsarbetaren tidigare gjort bland  1 168 byggnadsarbetare över 55 år sa nio av tio nej till höjd pensionsålder. Mer än varannan klarade inte att jobba till den nya lägsta pensionsåldern.  Åtta av tio hade värk i kroppen.
Läs reportage och undersökning.

Göran Månsson känner väl igen problemen.

–  En stor del kommer inte att orka jobba till pensionen utan får ändå gå i förtid och gå på garantipension, bostadsbidrag och försörjningsstöd trots att de slitit ett helt liv. Jag har jobbat i 40 år och det är max tio stycken har gått tiden ut, säger han.

Den nya pensionsuppgörelsen är gjord mellan de sex partierna: Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Förutom att den allmänna pensionsåldern höjs, höjer man även åldern för garantipensionen från 65 till 66 år 2023.  Uppgörelsen ger rätt att jobba längre. Som mest till 69 års ålder.

Också Jörgen Frödelius, snickare och facklig förtroendeman är kritisk till höjd pensionsålder. Han är orolig över konsekvenserna för byggnadsarbetarnas hälsa.

– I vår bransch är det stora problemet att folk inte ens kan arbeta till dagens pensionsålder, utan de blir utslitna i förtid. Vill man att folk ska jobba längre får man börja med att förbättra arbetsmiljön i byggbranschen , säger han.

Pensionerna: förslaget

2020
– Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år
– Rätten att ha kvar sin anställning (LAS-åldern) höjs från 67 till 68 år

2023
– Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 62 till 63 år
– Lägsta ålder för garantipension höjs till 66 år
– Rätten att ha kvar sin anställning (LAS-åldern) höjs från 68 till 69 år.

2026
– Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 63 till 64 år
– Ålder för garantipension knyts till en ny riktålder, som avgörs av hur medellivslängden ökar. Detta år beräknas den bli 67 år.
Bakgrunden till förslagen är att medellivslängden ökat och därmed kostnaderna för pensionerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya kravet: jobba längre! "Känner oss svikna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig