info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Nya fallrisker på olycksdrabbat bolag

Det norrländska byggbolaget har drabbats av flera allvarliga fallolyckor. Nu har Arbetsmiljöverket upptäckt nya brister i fallskydd och ställningar.

Bild från bygget i Luleå 2017 då en anställd på Nåiden föll 16 meter. Foto: Privat

I höstas föll en snickare fyra meter när en gjutbrygga rasade under ett bostadsbygge i Kiruna. I januari beslutade Arbetsmiljöverket om sanktionsavgift på 219 500 kronor för det ansvariga bolaget Nåiden Bygg .

Efter en inspektion av ett bygge i Luleå uppvisar Nåiden Bygg nya brister, skriver Byggindustrin. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden Bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställning och fasad samt dammspridning vid sågning. ”På byggarbetsplatsen, på plats där arbetstagare kan komma att vistas, finns risk för fall till lägre nivå och där nivåskillnaden är två meter eller mer är risken inte tillräckligt förebyggd. Om det behövs ska skyddsräcken, arbetsplattformar, arbetskorgar eller ställningar användas”, skriver Arbetsmiljöverket.

Läs också Snickare föll 4 meter – så mycket ska företaget betala

En annan allvarlig olycka ägde rum på ett Nåiden-bygge i Luleå 2017. Då föll en betongarbetare sexton meter och överlevde mirakulöst då han landade i en snöhög. För den händelsen fick bolaget 300 000 kronor i företagsbot.

Den 24 mars ska Nåiden Bygg ha åtgärdat bristerna, annars kan Arbetsmiljöverket besluta om föreläggande eller förbud.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC