info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter fallolyckan – åklagare kräver 300 000 kronor

Nåiden bygg har på ett och samma bostadsbygge i Luleå drabbats av flera allvarliga fallolyckor. För en av olyckorna kräver åklagaren bolaget på 300 000 kronor i företagsbot.

Det är kammaråklagare Märta Warg på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som kommit fram till företagsboten. Hon har hittat en rad brister. Till tidningen Norrbottens-Kuriren säger hon att ”Näringsidkaren inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”. Hon menar vidare att olyckan med stor sannolikhet inte hade inträffat om Nåiden bygg genomfört en tillräcklig riskbedömning.

Olyckan som åklagaren valt att driva vidare har Byggnadsarbetaren skrivit om tidigare. Det var ett valvbord som välte vilket medförde att en betongarbetare föll sexton meter. Mannen hade änglavakt då han landade i en snöhög. Han fick en spricka i okbenet och en stukad fot.

Läs också Tredje fallolyckan på Nåiden i Luleå: "Bedrövligt att det händer"

När det gäller arbetet med valvbordet anser kammaråklagaren att byggbolaget inte gjort en tillräcklig analys över tipprisken. Vidare var valvbordet inte avspärrat under arbetets gång och dessutom hade Nåiden bygg inte följt tillverkarens instruktioner när det gäller bordets förankring.

Fallet från valvbordet är en av flera allvarliga händelser som inträffat på Nåiden byggs bostadsprojekt Kuststaden i Luleå. Förutom olyckan med valvbordet har en 35-årig byggnadsarbetare ramlat från tolv meters höjd och en annan tre meter mellan två olika våningsplan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter fallolyckan – åklagare kräver 300 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig