info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya avdraget som ger byggjobb ­– ”Konstant uppgång”

Nu finns det ett slags rotavdrag för grön teknik. Bland annat innebär det halva priset på egen laddstolpe till elbilen.

Foto: Mostphotos

Den nya skattereduktionen som gäller från årsskiftet omfattar kostnader för arbete och material vid installation av grön teknik. Det handlar om 15 procent för solceller och 50 procent för lagring av egenproducerad elenergi och laddstopar till elfordon. Skattereduktionen är högst 50 000 kr per person och år.

Det finns många företag runt om i landet som säljer och installerar laddstolpar. Ett är Jämtkraft. Anders Berg jobbar på företaget med att bland annat sälja laddningsstationer.

Läs också Jobbar du med rör? Går att spara 50 miljoner om året

Anders Berg, Jämtkraft.

– Vi har mer att göra nu än tidigare och vi får fler förfrågningar. Det är allt från privatpersoner, turistdestinationer och företag som hör av sig. Bidraget påverkar en del, men kanske inte så mycket som folk tror. Istället är det försäljningen av elbilar som driver på utvecklingen, säger Anders Berg och fortsätter:

– Fler och fler skaffar elbil och det kommer förfrågningar från folk som åker på semester. De undrar var de kan ladda bilen och sedan är bollen i rullning. Nu förväntar sig de som åker till fjällen att det finns laddningsstationer och framöver kommer det vara en hygienfaktor när folk söker semesterboende.

Har du märkt av någon skillnad i utbyggnadsstaketen det senaste året?

– Definitivt ja. Sedan mitten av sommaren har det varit en konstant uppgång. Och jag tror att det fortsätter. Sannolikt kommer det under ganska lång tid finnas större efterfrågan på laddstolpar än det finns tillgång.

Det här blir ju en del byggjobb. Vilka berörs?

Läs också FILM: Snickaren mitt i översvämning: "Bilen drunknade"

– Det är elektriker som installerar själva anläggningen, men det är även kringarbete för till exempel anläggare med grävning och fundament.

Och framöver kan det bli betydligt fler installationer i takt med att antalet elbilar ökar. Det gäller inte minst hemma hos privatpersoner som bor i villa.

– 80 till 90 procent av alla laddningar görs hemma och därför är det viktigt att ha en laddare som är avsedd för att ladda en bil. Det handlar om säkerheten och då bland annat risken för brand. Det finns ingen anledning att ladda via en stickkontakt som är osäkert och tar lång tid. Där kan bidraget göra nytta och få fler att installera. Den marknaden är riktigt stor.

Den nya skattereduktion ersätter det tidigare statliga bidraget som privatpersoner kunde söka vid till exempel installationer av laddstationer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya avdraget som ger byggjobb ­– ”Konstant uppgång”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig